Начало Кулинария Кулинарна изложба „Вкусът на Стара планина“ във Видин

Кулинарна изложба „Вкусът на Стара планина“ във Видин

от Mariana Gomileva
2688 преглеждания

Разнообразието от кулинарни техники, рецепти и ястия в Северозападна България винаги впечатлява всеки, който се докосне до тях. Изобилието от аромати, съчетанието на подправки, подборът на продукти и начинът им на превръщане в изкусни гозби изискват майсторлък и умения, наследени от поколения.

На 13.06.2020 г. (събота), от 11 ч. ще се проведе кулинарна изложба „Вкусът на Стара планина“ в откритата площ на заведението за бързо хранене в гр. Видин на ул. „Градинска“ №7.

Жителите и гостите на гр. Видин ще могат да опитат приготвени по автентични рецепти кулинарни изкушения от региона на Стара планина, да се запознаят със съставките на ястията, да се насладят на най-харесваните и най-обичаните гозби, отразяващи вкуса на регионите Видин и Монтана в България и окръг Зайчар в Сърбия. Присъстващите ще получат кулинарни наръчници и материали с рецептите, разработени специално за събитието.

Участнички в проекта, на кулинарен семинар в Монтана, 11.2019 г. / снимка: Мариана Гомилева

Кулинарната изложба „Вкусът на Стара планина“ се организира в рамките на проект „Вкусът на Стара планина“, финансиран по Програма Интеррег ИПП България-Сърбия 2014 — 2020 г. Той се изпълнява от българската организация Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“ в партньорство със Сдружение „Манифесто“, гр. Княжевац, Сърбия.

Участници в проекта, по време на кулинарен семинар в Монтана, 11.2019 г. / снимка: Мариана Гомилева

Ето и списък на най-вкусните автентични ястия, предложени от участниците в проекта:

Основната цел на проекта е чрез съвместни действия местната кулинария да стане неразделна част от устойчивите туристически изживявания в пограничните региони. В него се включиха любители-кулинари от близо 30 малки населени места в Северозапада, които са съхранили семейните традиции в готвенето и до днес умеят да приготвят вкусни автентични ястия.

Източник: Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“

Подобни статии