Начало Култура Кукления театър във Видин търси подкрепа за българо-френски проект

Кукления театър във Видин търси подкрепа за българо-френски проект

от Mariana Gomileva
992 преглеждания

На 13 декември театърът ще гостува на Белоградчик | снимка: ДКТ – Видин

Видинският куклен театър търси политическа подкрепа за проекта си, посветен на българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно от съобщение на народния представител Росен Живков от групата „Обединени патриоти“. В приемния ден на Живков на 11 декември директорът на Театъра Павлина Трифонова е помолила за съдействие при осигуряване на средства за спечеления проект. Българският екип е предложил общ проект „Хронолог- разказвач на време“ с партньор от Франция – Theatre de la Massue/CIE Ezequiel Garcia-Romeu от гр. Ница. Театрите са разчели разходите си на близо 74 хил. евро, но Фонд „Култура“ е отпуснал едва 26 хил. евро. От тях 25 хил. са за френския театър, а за Видинския остават едва 1000 евро. Отпуснатите пари са крайно недостатъчни, е обяснила Павлина Трифонова.

„Само направата на куклите ще струва 15 000“, коментира тя.

Аргументите на журито от фонд „Култура“ за силно ограничения бюджет са напълно неясни – посочено е, че подкрепата е целева, за хонорар на артиста Езекел Гарсия Ромео и за транспорт в България. Представленията ще бъдат във Видин, Белоградчик, Монтана, Ботевград и София. Защо не са одобрени разходи за кукли и останалите дейности, няма обяснение.

Справка в одобрените проекти показва, че журито е останало много доволно от идеята: „Проектът надгражда традиционното сътрудничеството на театъра с колегата им от Франция и предполага широк кръг от зрители – във Видин, Монтана, Ботевград, Белогрдчик и София.“

Кукленият театър във Видин е създаден през 1975 г. към читалище „Цвят“, а от 1981 г. е държавен театър. Това е единственият български театър, който членува в европейската асоциация „Изкуство за деца и млади хора“ и поддържа контакти с френската театрална компания „Дворец на басните“ – Париж, припомнят от екипа на Росен Живков. Видинският театър е спечелил множество български и международни награди, които го издигат като един от най-добрите куклени театри в България и на Балканите.

Освен във Видин, артистите често гостуват и в други градове. На 13 декември, сряда, в Белоградчик те ще представят „Дядо Коледа, ела!“. Началото е от 13 часа в Читалище „Развитие“. Автори и режисьори на представлението са Мая и Митков Димитрови, музиката е на Петко Т. Манчев, с участието на Аделина Илиева, Анатолия Стефанова и Христо Иванов.

Подобни статии