Начало Забавления Конкурс за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”

Конкурс за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”

от Mariana Gomileva
4511 преглеждания

Рисунка на Габриела Йорданова, I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Спомняте ли си онзи очарователен миг, в който за пръв път като дете сте усетили магията на фолклорната ни музика, вглеждайки се осъзнато в инструментите? Сещате ли се за пленителното възхищение разглеждайки красивото съчетаване на багрите в народните ни носии, което се запечатва в съзнанието на човек, дълго след като се е докоснал до тях. А сега, като пораснали, изпитвате ли умиление, когато видите някое дете, дори и съвсем малко, как смело се хваща на хорото и се опитва да хване ритъма, макар да няма представа от стъпките? Въздействието от нашенската музика, традиционни костюми и танци е толкова необяснимо и величествено, че може да бъде чудесен повод и за творческо вдъхновение.

рисунка на Кристина Иванова, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Една традиция в Монтана дава възможност на децата да изразят в рисунки чувствата, които поражда у тях фолклора на Северозапада. Конкурсът за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие” е съпътстваща изява на празниците на духовите оркестри „Дико Илиев”. Неговата цел е подчинена на мисията на това значимо културно събитие. Идеята е да се запазят богатите традиции на духовите оркестри и да се популяризира творчеството на самобитния композитор Дико Илиев.

рисунка на Нанси Николова, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Тази година, съгласно правилата на конкурса, участниците ще се съревновават в две възрастови групи: от 7 до 11 г. и от 12 до 15 г. Децата, които изпратят най-талантливите рисунки, изобразяващи духови оркестри, фолклорни музикални и танцови изпълнения, ще бъдат отличени от професионално жури. Те ще получат статуетката на Дикоилиевите празници, грамоти и материални награди. Рисунките им ще бъдат подредени в изложба и зачислени към фонда на отдел „Детско изкуство” на Художествена галерия „Кирил Петров”. Победителите в двете възрастови групи ще бъдат гости на Община Монтана по време на фестивала.

Всеки участник може да се представи с не повече от 3 рисунки за децата от І възрастова група – на формат 25 х 35 cm, а за участниците от ІІ възрастова група – на формат 35 х 50 cm. Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите. Те могат да бъдат живописни: акварел, темпера, маслен пастел, цветен молив; графични: молив, туш, пастел, печатни техники; приложни: батик, рисувана коприна; смесени: колаж, гваш /акварел и темпер/, апликация, кредов картон. Жанровете могат да са: портрет, натюрморт, фигурална и нефигурална композиция.

Рисунките се представят или изпращат по пощата на организаторите най-късно до 1 април 2020 г., на адрес: ул. “Извора” 1, Община Монтана, 3400 Монтана.Критериите за оценка са: естетически качества на рисунката; самостоятелност на работата; идеен замисъл.

рисунка на Neda Varpukauskaite, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Конкурсът „Тъпан бие, хоро се вие” е създаден преди две десетилетия като регионален. От 2006 г. той е международен. В предишните му издания са взели участие почти 14 000 деца от над 35 държави – сред тях Австралия, Египет, Италия, Индия, Кувейт, Молдова, Русия, САЩ, Хонконг, Казахстан, Норвегия, Холандия, Индонезия, Иран, Испания, Китай, Латвия, Русия, Полша, Португалия, Сърбия, Турция, Украйна, Филипините, Чехия и др. Включили са се млади художници от над 90 български населени места.

рисунка на Andrii Bilonozko, печелил I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Конкурсът „Тъпан бие, хоро се вие” цели да провокира вниманието на подрастващите към тези важни за Северозапада празници, към духовите оркестри и творчеството на Дико Илиев, към музикално-танцовото богатство на България. Активното познавателно отношение към темата на конкурса допринася за съхраняване на културната памет като източник на духовна принадлежност и национално самочувствие.

рисунка на Виктор Иванов, печелил I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Източник: Община Монтана

Подобни статии