Начало Икономика Компании на „Геотехмин“ ще строят част от скоростния път Ботевград-Мездра

Компании на „Геотехмин“ ще строят част от скоростния път Ботевград-Мездра

от Mariana Gomileva
1748 преглеждания

Обединенията „Геопът Лот 1″ и „МБ Лот 2 – 2019“ ще строят скоростния път Ботевград-Мездра, съобщи днес регионалният министър Петя Аврамова. Общата дължина на пътя, разделен на два лота, е 33 км. По-дългият, с по-малко съоръжения, е 19.3 км. и започва малко след Ботевград. След него е по-сложният участък, който стига до Мездра и е с дължина 13.4 км. 

По-сложният участък ще струва 222.5 млн. лв. без ДДС и ще се строи от „МБ Лот 2 – 2019“, в което влизат „Европейски пътища“, „Водно строителство – Благоевград“ и „Вахостав-СК“. Другият участък е за 133 млн. лв. без ДДС, поверен на обединението с участници „Геострой“ и „Пътстрой-92“. 

И в двата лота двулентовият сегашен път ще стане четирилентов и трафикът ще се изнесе извън населените места. Проектната скорост ще е увеличена спрямо сегашните 90 км/час. За разлика от магистралите, скоростните пътища са със заложена максимална скорост 120 км/час и нямат аварийна лента. Предвидени са кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Люти дол, Скравена и Ботевград и два тунела при Люти дол.

Крайният срок за приключване на строителството е 2023 г. Финансирането ще е с приходите от винетки и тол-такси, а плащането ще е по нови правила. Изпълнителите ще получат пълното си възнаграждение след цялостно завършване на изградените участъци, уточняват от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Компанията „Геострой“ и „Пътстрой-92“ са контролирани от Цоло Вутов чрез холдинга му „Геотехмин“, сочи справка в Търговския регистър. Според публикация в „Капитал“ това е първата им голяма поръчка от 2016 г., когато са спечелили търга за строителството на депо „Земляне“ за метрото в София. Дружествата се включват активно в търговете и на Агенция „Пътна инфраструктура“, но това е първият им голям договор за пътно строителство за последните години.

Отсечката от Ботевград до Мездра е част от големия проект за скоростен път до Видин. За последните няколко километра до Враца ще се ползва стария път, който само ще се разшири – и в момента той е с по две ленти във всяка посока. Предстои избор на изпълнител за трасето Ружинци – Видин, което по прогноза ще струва 460 млн. лв. без ДДС. За частта Враца – Монтана има готов идеен проект. Засега няма точни крайни срокове за приключването на целия скоростен път, който трябва да облекчи и улесни трафика от София до Видин като част от международния коридор от Солун до Централна Европа. 

 

Подобни статии