Начало Икономика Компаниите в Монтана ще търсят 2000 машинни специалисти

Компаниите в Монтана ще търсят 2000 машинни специалисти

от Mariana Gomileva
1480 преглеждания

„Берг Монтана Фитинги“ отдавна има проблем с намирането на технически специалисти | снимка: Весела Николаева

Текст: konkurent.bg

2 000 машинни специалисти ще са нужни на фирмите в район Монтана след две години. Това стана ясно след среща на предприемачи, представители на професионалните училища и регионалното управление на образованието. Домакин на срещата беше областният управител Росен Белчев.

Всички експерти се обединиха около идеята – обучението на кадри с машиностроителни специалности трябва да е приоритет на бъдещия държавен професионален колеж в Монтана.

Няколко са възможните специалности, предложени от областната управа – „проектант на компютърни мрежи”, „автоматизация и роботизация на машини”, „управление в растениевъдството и животновъдството”.

„Това е само предложение, специалностите могат да бъдат и други, заради това правим такива срещи, за да ги открием и да са тези, от които се нуждае бизнесът и да има работа за завършилите”, подчерта областният управител.

Крум Христов, собственик на фирма, в която работят 300 души, настоя да се предвидят специалности, свързани с машиностроенето, тъй като това е основният профил на промишлеността в района.

По данни на Търговско промишлената палата след 2 години за предприятията тук ще са нужни 2 000 машинни техници, съобщи Иван Сергисов, като се позова на проучване, направено сред фирмите в региона.

До края на януари местният бизнес,просветните експерти и областната управа трябва да направят официално предложение за бъдещите специалности в държавния професионален колеж и да го изпратят в министерството на образованието.

Процедурите за откриването на учебното заведение са вход и ако всичко върви по план, то може да приеме първите
колежани още през септември.

Подобни статии