Начало Флора и фауна Колонията от лалугери във Врачанския Балкан се увеличава

Колонията от лалугери във Врачанския Балкан се увеличава

от Mariana Gomileva
2128 преглеждания

На терен | снимки: Дирекция на парка

Популацията на лалугери във Врачанския Балкан се увеличава, съобщиха от дирекцията на природния парк. На 29 май учени от БАН и експерти от парка са направили наблюдения върху колонията на малките бозайници в местност Смильовица. Учените от Института по биоразнообразие и колегите им са установили и нанесли на картите повече от 88 дупки на лалугери.

По първоначални данни колонията на вида е в добро състояние и площта й се увеличава. Интересен факт е, че повечето лалугерови домове са разположени в или непосредствено до стари, но функциониращи мравуняци. В основата на мравуняците бяха открити дупки не само на лалугери, но и на полевки. Изглежда гризачите и мравките съжителстват мирно. Вероятно мравуняците осигуряват прикритие, по-рохка почва и погледно място и затова основата им е предпочитана за изкопаване на убежища, обясняват от Парк „Врачански Балкан“.

Лалугерът се среща в почти цяла България, но е защитен вид. Опасността от намаляване на популацията му е сериозна, а това води до стрес за екосистемите, които обитава.

В проучването са участвали младият учен Мария Николаева, която се занимава с проследяване на лалугеровите колонии, както и гл. ас. д-р Вера Антонова, експерт по мравки. Д-р Антова е установила наличието на поне 6 вида мравки от родовете Formica, Lasius и Tapinoma. В екипа е бил и доц. д-р Ясен Мутафчиев.

Дом на лалугер | снимка: Дирекция на парка

Подобни статии