Начало История Коледните празници в Белоградчишко в миналото

Коледните празници в Белоградчишко в миналото

от Mariana Gomileva
2210 преглеждания

Коледна картичка от 1906 г., част от колекцията на Регионална библиотека „Христо Ботев“, гр. Враца „Коледни послания 2020 – 20 любими коледни и новогодишни картички“

Коледните празници в миналото са се празнували по интересен начин. Ето какво разказва за отбелязването им в Белоградчик проф. Б. Тошев:

В късите зимни дни Белоградчик е потънал в дълбокия сняг. Само тънките струи дим от къщите показва, че в тях има живот. Градът заспива след чистия пронизващ звук на войнишката тръба, която призовава войниците от полка на вечерна проверка. През зимата има много празници. Новогодишният офицерски бал в Офицерското събрание (Военния клуб) несъмнено е най-важното събитие в града. Офицерите са със своите парадни униформи. Специално поканените граждани, а те са най-личните на града, са в официалните си костюми. Командирът на полка открива танците, после старшите офицери и родителите на поканените госпожици са в приятелски разговори с чаши питие в ръка, а дансингът е на разположение на неуморните младши офицери и техните млади партньорки. 

Празникът обаче е за всички граждани. Затова в този период има много вечеринки, организирани от различни съсловни сдружения и дружества. На тези вечеринки винаги има благотворителни томболи с най-различни по-големи и по-малки награди. През целия ми студентски живот с мен бе една такава награда – етажерка, изработена от учениците на намиращото се в града столарско, по-късно промишлено училище. В по-тесен младежки кръг това е времето на журовете, организирани по домовете с музика от грамофони и жизнерадостна веселба. 

Коледна картичка от 1906 г., снимка: РБ „Христо Ботев“, гр. Враца

След Нова година идва Коледа – 6 – 7 януари. Разбира се Коледа е празнувана винаги от християнското население на града. Модерната Коледа с коледната елха или бор е точно от това време. Това празнуване е силно повлияно от германската традиция. Коледните елхи се украсяват с германски играчки – разноцветни топки, гладки или покрити с имитация на скреж, шестолъчи звезди, разноцветни свещички, гирлянди, памук, книжни играчки. На сутринта след Бъдни вечер децата търсят под елхата своите подаръци. От тогава е и популярната коледна песен “Тиха нощ, свята нощ”, разбира се в оригиналния си германски вариант.

А сутрин денят започва в 6 с радио Белград, където германската военна редакция започва предаването си за войските от Източния театър на военните действия с много популярната по това време войнишка песен “Лили Марлен” в оригиналното изпълнение на Lale Andersen (1905-1972).

Все пак в старите градски къщи навярно са останали белези от тези години. В дома ми в Белоградчик има една голяма кутия, в която майка ми държеше коледните украшения – старите германски разноцветни топки, но към тях тя бе добавила и направени от нея елхови украшения. Майка ми до края на дните си с тези играчки украсяваше коледната елха. Вижте някои от тези коледни играчки.

На Бъдни вечер дядо ми, а след него баща ми, поставяха върху една лопатка въглени от печката и посипваха тамян, който предварително бяха взели от попа в града. После с тази лопатка обикаляха всички стаи, за да изгонят дяволите от къщата. За последен път това се случи на Бъдни вечер 2004 г. Сега дяволите (а и всички други неземни същества) имат свободен достъп до къщите ми в Белоградчик и София.

В комунизма и дядо Коледа бе забранен; в замяна, но не на Коледа, а на 1 януари, идваше дед Мороз (дядо Мраз), придружен от Снегурочка (Снежанка). Дядо Коледа със шейната с елените сам носи подаръци…

 

Източник: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист.

 

 

Подобни статии