Начало Забавления „Кармина Бурана“ – идеята за разкъсване на оковите, в „Опера на върховете“ 2023

„Кармина Бурана“ – идеята за разкъсване на оковите, в „Опера на върховете“ 2023

от Mariana Gomileva
814 преглеждания

Сцена от „Кармина Бурана“ / снимка: „Софийска опера и балет“

На 11-ти и на 13-ти август 2023 г. в летния фестивал „Опера на върховете“ 2023 артистите от „Софийската опера и балет“ ще представят прочутия балет „Кармина Бурана“ на сцената в двора на Белоградчишката крепост. Началото на спектакъла е 20 ч. 

Сцена от „Кармина Бурана“ / снимка: „Софийска опера и балет“


Музика – Карл Орф

Хореография – Фреди Франдзути

Участват: Марта Петкова, София Цуцакова Абенанти , Цецо Иванов, Александър Александров, Алфред Яго, Симеон Атанасов

Темата на представлението е трудният преход от младостта към зрелостта. Вдъхновението идва от оригиналния текст на „Кармина Бурана“: група странстващи проповедници – Clerici Vagantes – осъзнават, че светът не се управлява от моралните принципи, които са им били внушавани. Тогава те създават кръг от хора, които следват правилата на добродетелта и се гмурват изцяло и със страст в живот, пълен с наслади.

Сюжетът използва идеи и представи от въображението на тези млади хора. Готическият мит е пресъздаден върху знаменитата музика на Карл Орф. Той извиква образа на злото в най-суеверния му облик. Сюжетът ни представя едно морално разядено общество, отхвърлящо без угризения страха от божието наказание. По един ироничен начин, героите обръщат някои песни с главата надолу. Те обиграват теми и отношения от популярното през този период съдържание на литература – вино, жени, забавления. Удоволствията на живота омайват зрителя чрез поезия, родена в една култивирана среда и пародираща клишетата на проповедта.  

Сцена от „Кармина Бурана“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Кармина Бурана“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Кармина Бурана“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Фреди Франдзцути – Хореограф и режисьор на „Кармина Бурана“

След период на обучение и професионален опит в Европа (Италия, Шотландия, Германия, Франция, Испания) Фреди Франдзути започва успешната си кариера на хореограф, основавайки през 1995 г. в Лече – родния си град, „Балето дел Сюд“, балетна трупа, която ръководи и за която създава 34 спектакъла, превръщайки я в най-добрата италианска трупа в класическия академичен стил.

Балетите, създадени от Фреди Франдзути за неговата трупа включват най-добрите заглавия от романтичната традиция: „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“, „Шехеразада“, „Жар птица“ – всички играни  с много голям успех в различни европейски театри.

Той е провъзгласен от критиката за “Младото италианско хореографско чудо“ (Микеле Ночера), и “Един от най-уважаваните и талантливи хореографи на Италия“ (Виктория Отоленги). Фреди Франдзути създава също така балети за най-важните европейски театри като Болшой театър в Москва, Римската опера, Софийската опера и балет, Операта на Монте Карло, Операта на Билбао, театър „В. Белини“ в Катания, за фестивала „Росини“ в Пезаро, както и за различни телевизионни събития.Франдзути режисира филма „Ако това е човек“,  с Микеле  Плачидо, Емилио Солфрици и др.

Фестивалът „Опера на върховете“ е културна емблема на Северозападна България, която по традиция се провежда за осми път и дарява публиката с невероятни преживявания!

 

Източник: „Софийска опера и балет“

Подобни статии