Начало Галерия Карикатури на Христо Ботев в една от духовните му борби

Карикатури на Христо Ботев в една от духовните му борби

от Mariana Gomileva
3111 преглеждания

Намерените от Михаил Димитров (1881-1966), от с. Чупрене, Белоградчишко,  карикатури на Христо Ботев са показани в бр. 48, юни 1938 г. на хумористичния вестник „Хоровод“. Предоставени са на СеверозапазенаБГ от проф. Тошев, след първоначалното им публикуване в „Белоградчишки ежедневен лист“.

Двете карикатури са извънредно ценен принос за образната сатира в България и са рисувани по идея на Ботев от полския имигрант Дембицки, след което са отпечатани във в. „Ботеви страници“. Изобразяват борбите между русофилите и групата на Младите при сформирането на Книжовното дружество. На тях ясно се виждат Ботев и Каравелов, които са стояли начело на Младите.

Открити са от Михаил Димитров. За няколко години след 9 септември 1944 г. той е професор, академик, директор на институт и заместник-председател на Българската академия на науките. Преди това той има дълга кариера на асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Смята се, че Михаил Димитров е най-добрият познавач на личността и творчеството на Христо Ботев – неговите изследвания по тази тема са продължили десетилетия.