Начало Градска среда Как ще празнуваме Коледа в Северозапада тази година

Как ще празнуваме Коледа в Северозапада тази година

от Mariana Gomileva
639 преглеждания

Пристигането на Дядо Коледа във Враца / архивна снимка – общ. Враца

Коледното настроение вече завладява Северозападна България и в първия ден на месец декември вече са готови празничните програми на повечето общини. Ето някои от интересните събития, които ни очакват до Нова година, с идеята да ни доставят радостни мигове:

Белоградчик

Запалването на светлините на Коледната елха ще бъде на 5 декември от 17:00 ч. на площад „Възраждане” с участието на възпитаници на Детска градина „Иглика“.

Видин

Във Видин вече са поставени коледните лампички в централната алея на Крайдунавския парк (от Художествената галерия до Телеграфа). Коледните светлини са с обща дължина 1000 м, преобразяват площад „Бдинци“ и създават настроение.

За поредна година Община Видин ще надгради коледната украса. Освен на традиционните места – пространството пред Съдебната палата, района на Общинския пазар, капиите, бул. „Панония“, всички кръгови кръстовища в града, празнично ще бъде осветена и цялата ул. „Търговска“ (от музей „Конака“ до площад „Бдинци“). За пръв път ще има украса и на улиците „Широка“, „Цар Симеон Велики“, „Христо Ботев“ (в участъка от ул. „Широка“ до поликлиниката), „Акад. Стефан Младенов“ (в участъка от ул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Христо Ботев“).

Със сигурност вниманието и възхищението на всички ще привлече коледната елха на централния площад. Сега тя ще бъде с още по-внушителни размери и по-богато украсена.

Коледните светлини ще бъдат запалени на специално тържество на 9 декември.

Община Видин подготвя още много изненади за жителите и гостите на Видин, които ще зарадват и малки, и големи.

Враца

С празнично шествие, водено от Дядо Коледа и Снежанка ще бъде дадено началото на тазгодишната програма по запалване на светлините на коледната елха във Враца.

На 1 декември в 17:15 ч., на пешеходната зона пред кафе-ресторант Тракийска принцеса, белобрадият старец ще пристигне с файтон от където ще поведе шествието. Участие в него могат да вземат деца, ученици и всички, които желаят да споделят празничния ден с Дядо Коледа и Снежанка.

Тържествената програма ще продължи пред 10-метровата елха на пл. „Христо Ботев“ с изпълнения на деца от врачанските детски градини. И тази година, запалването на светлините празничната елха ще бъде белязано от пищна заря.

Козлодуй

Козлодуй ще светне в своята коледна премяна на 1 декември от 17:00 часа. Празникът ще се проведе на централния площад „Христо Ботев” с участието на Дядо Коледа и приятели. Специално за тържеството ще пристигнат и невероятните деца от Вокална група „Бон-Бон”. Програмата ще продължи с изпълненията на талантливата млада изпълнителка – Дара. Очакват ни още коледен базар и празнична заря.

Гирлянди, светещи завеси, лампички и звезди ще красят както улиците на града, така и на населените места. Традиционно, след празника в Козлодуй, тържествата ще продължат на 2-ри декември в Хърлец, на 3-ти декември в Гложене, на 4-ти декември в Бутан, и на 5-ти декември в Крива бара. По време на празничните мероприятия ще има много изненади за малки и големи.

Оряхово


Монтана                                                   

В Монтана Светлините на Коледната елха ще блеснат на 2 декември в 17:30 часа на площад „Жеравица“. Водещ на церемонията по запалването светлините на Коледната елха ще бъде актьорът Симеон Тодоров от Общинския куклен театър „Патилан“. За пръв път пред публика ще прозвучи новата песен на Нели Рангелова и вокално студио „Детски смях“ към ЦПЛР-ОДК „Ние, врабчетата“ – „Коледа“. В програмата ще участват с тематични танци три формации – „Dance Machine Crew“, „Gracia Dance“ и „Финес“.  Кулминация на концерта ще бъде огнено и светлинно шоу на група „Палячи“. Очакват Ви още много изненади!

Берковица

Община Берковица кани всички жители и гости на града, културните и образователни институции и бизнеса, заедно да създадем една празнична атмосфера на 1 декември 2022 година от 17:15 часа на пл. „Йордан Радичков“.
Нека запалим заедно светлините на коледната елха! Така очакването на празниците ще бъде още по-вълнуващо и красивите мигове ще ни направят още по-сплотени и единни.

Програма с песни, танци и изненади с участието на Модерен балет „Адреналин“ при 3. ОУ „Иван Вазов“ – Берковица и Вокална група „Лачени обувки“ при НЧ „Иван Вазов -1872“ – Берковица. С това ще дадем началото на коледните празници в общината.

Коледа е време за семейството, но и за традициите. На Коледа всички пътища водят към дома. Очакваме Ви в Берковица, която ще Ви приеме като в мил роден дом, за да празнуваме по НАШЕНСКИ, така както само ние, берковчани, го умеем. С много музика, пъстри хора и настроение ще посрещнем празниците с НАШАТА Берковската Духова Музика и с колорита и магията на танцови състави от НАШИЯ град. Изживейте една незабравима, различна и вълшебна Коледа в Берковица! Срещи с приятели, неповторима празнична атмосфера, топлина и уют!

Центърът на града ще се превърне в приказно коледно градче с много светлини, музика, вино, сладки изкушения и подаръци за любимите хора. Организатори на събитията от празничната програма са Община Берковица, Музеен комплекс – Берковица и НЧ „Иван Вазов – 1872“ – Берковица

01.12.2022 година

17:15 часа – пл. „Йордан Радичков“

Ще грейне коледната елха, озарена от светлина

Програма с песни, танци и изненади. С участието на Модерен балет „Адреналин“ от 3. ОУ „Иван Вазов“ и Вокална група „Лачени обувки“ от НЧ „Иван Вазов – 1872“ – Берковица

15.12.2022 година

18:00 часа – Голям салон на НЧ „Иван Вазов – 1872“, гр. Берковица

Коледен концерт на НЧ „Иван Вазов – 1872“, гр. Берковица

01.12 – 16.12.2022 година

Музеен комплекс – Берковица

“Цветовете на коледните традиции” – конкурс за традиционна българска сурвачка

20.12.2022 година

16:00 часа – Изложбена зала на Етнографски музей – Берковица

Изложба и награждаване на победителите от конкурса “Цветовете на коледните традиции”

23.12-25.12.2022 година

пл. „Йордан Радичков“

Коледен базар „В снежната прегръдка на Балкана“

10:30 часа Откриване на Коледния базар. Програма с участието на 2. ОУ „Христо Смирненски“ – Берковица

25.12.2022 година

10:00 часа – пл. „Йордан Радичков“

„Коледен благослов“ – коледуване с участието на деца от 1. ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Берковица

Дядо Коледа и Снежанка ще раздадат подаръци на децата до елхата

Ще се завихрят кръшни хора с Берковската духова музика и фолклорни танцови състави от град Берковица.

 

 

Подобни статии