Начало Градска среда Как Монтана получава статут на град

Как Монтана получава статут на град

от Mariana Gomileva
2100 преглеждания

Статуята на Диана – покровителката на град Монтана / снимка: Мариана Гомилева

През последните две десетилетия 2-ри декември се отбелязва като празник в календара на Монтана. Това е датата, на която през 1891 г. е издаден указът на княз Фердинанд, утвърждаващ решението на Народното събрание за преименуването на село Голема Кутловица в град Фердинанд. Това става при официалното откриване на железопътната гара, на което присъства и самият княз Фердинанд. Носи се легенда, че за да постигнат градския статут на селото, местните управници напили Фердинанд на празненството по случай новата жп линия и така лесно го убедили да даде градски статут на Кутловица. Според друга версия градският статут на Монтана е свързан с избирането на Фердинанд за княз на България. Когато пристига по Дунав със своите спътници, той слиза в град Лом, откъдето поема с карета за София. Вечерта го заварва в село Кутловица. Неговите придружители подсказват на местните управници да поискат градски статут на селото, тъй като това е първото място, на което Фердинанд е пренощувал след пристигането си в България. За да бъде признат за град, е трябвало да има определен брой души. Съответно местната управа си служи с измама и преувеличава броя на населението, но Кутловица е призната за град и в чест на княза е променено името ѝ на град Фердинанд.

През 1945 г. правителството на Отечествения фронт преименува града на Михайловград, на името на загиналия през 1944 г. комунистически активист Христо Михайлов, работил в организацията на БКП и взел участие в Септемврийското въстание в града. През 1993 г. с указ на президента Желю Желев името на града е променено на Монтана (по античното си име Municipio Montanensium).

Централният площад в Монтана / снимка: Мариана Гомилева

 „Поради сложната пандемична обстановка годишнината няма да бъде отбелязана в познатия мащаб и бляскава тържественост, а с по-камерни, но наситени със смисъл и оставящи трайна диря в съзнанието събития. Едно от тях е и издаването на сборника „Монтана: един модерен град на 130 години“. Именно то е тематичен акцент.“, уточни Нели Василева от Община Монтана.

Сборникът „Монтана: един модерен град на 130 години“ е четвъртият сборник, изготвен от местния филиал на Института за балканистика с Център по тракология ИБЦТ – БАН, с научен редактор и съставител член-кореспондент проф. Александър Костов от ИБЦТ – БАН, в партньорство с музейната колегия и Държавния архив в Монтана. Изданието е посветено на 130-ата годишнина от обявяването на градския статут на Монтана. Издаването на сборника по повод кръглата годишнина е по инициатива на Регионалния академичен център – Монтана, който беше открит през 2014 г. Благодарение на проф.Костов и на общината в Монтана е създаден и първият научен филиал на институт на БАН – Институтът по балканистика с център по тракология към БАН.

Центърът на Монтана през есента / снимка: Мариана Гомилева

Годишнината е повод и за връчването на стипендиите на учениците, отличени по силата на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от Община Монтана – 2021 г. Общо 13 изявени таланти в областите „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“ ще получат годишни и еднократни стипендии съответно в размер 1500 лв. и 500 лв.

Във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“ е подредена изложба на книги, краеведски проучвания и периодични издания „130 години от обявяването на градския статут на Монтана.“

Документална изложба по повод годишнината ще бъде публикувана на страницата на Държавен архив – Монтана в социалната мрежа.

Онлайн бе проведена Трета регионална краеведска конференция „Монтана – пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“, чийто акцент бе също бележитата дата.

Центърът на Монтана със сградата на Общината в дъното / снимка: Мариана Гомилева

Източник: общ. Монтана

Подобни статии