Начало История Йонка Маркова – единствената жена в Опълчението на Шипка

Йонка Маркова – единствената жена в Опълчението на Шипка

от Mariana Gomileva
3685 преглеждания

Йонка Маркова във войнишката си униформа | снимка: БНР – Видин

Войните на България са пълни с мъже-герои, отбранявали земи и завземали територии. В тези войни има една позабравена героиня – Йонка Маркова, наричана още Йона Мъжката. Тя е единствената жена, взела участие в пет войни, бие се заедно със съпруга си, получава няколко ордена и е може би единствената жена в българското опълчение по време на Руско-турската война.

Йонка е родена в с. Бойница, Видинско, през 1857 г. Според събраните спомени и свидетелства нейните родители са Марко и Ружа Пейови, които имат още две дъщери – Гана и Цана. Йонка е останала сираче съвсем малка и е отгледана от семейство в гр. Кула, откъдето е изпратена за слугиня във Видин. Недоволна от живота си там Йонка се връща в Бойница и роднините й уреждат брак с млад мъж от Кула, когото тя изоставя само след 3 месеца, описва през БНР – Видин краеведът Кирил Петров.

„Напуснала го, облякла мъжки дрехи и до края на живота си носи мъжки дрехи, като един вид парадна униформа, че е победила отрицателното отношение, което хората са имали към нея за това, че е напуснала мъжа си“, разказва Петров. По-късно има сведения, че се омъжва за Нако Дамянов.

Когато избухва Руско-турската война Йонка е вече на 20 години и се записва в българското Опълчение, но облечена в мъжки дрехи и под мъжко име. Има сведения, че тя участва в битката на вр. Шипка, и за нея австрийски журналист пише репортаж в „Посенер Цайтунг“. Йонка е единствената жена, участвала в бойните действия – останалите са в медицинските и помощните служби.

След Освобождението Йонка се включва доброволно в Сръбско-българската, в Балканската, в Междусъюзническата и в Първата световна война. Когато се записва в Трети пехотен Бдински полк отново е с мъжките дрехи и името „Иван“, защото се страхува, че няма да я приемат. В полка обаче приемат младата жена и тя се бие наравно с останалите, проявявайки и голяма смелост в битките при Трън и Сливница, а в Балканската война участва в битката за Одрин.

Наградена е с орден „За храброст“ от княз Александър Батемберг, добавен към Георгиевския кръст от Руско-турската война. За участието си в защита на българската държава Йонка получава пенсия. Умира през 1921 г. Нейното име носи детската градина в Бойница, където преди няколко месеца беше открита и паметна плоча на Йонка Маркова. На нея тя е изобразена с мъжката си униформа, с която се е сражавала в няколко войни.

Подобни статии