Начало Култура И трите регионални библиотеки в Северозапада спечелиха проекти за нови книги

И трите регионални библиотеки в Северозапада спечелиха проекти за нови книги

от Mariana Gomileva
1319 преглеждания

Интериор на богата европейска библиотека / снимка: Мариана Гомилева (Порто, Португалия)

Регионалните библиотеки в северозападна България ще придобиват все повече европейски вид, с красива материална база и богат фонд. Проекти на регионалните библиотеки във Видин, Монтана и Враца спечелиха в първата конкурсна сесия по програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” 2020 г. В нея са участвали 44 проектни предложения на библиотеки от цялата страна. От тях са одобрени 36 проекта на обща стойност 714 385 лв. Основната цел на програмата е обновяване на библиотечните колекции, насърчаване на интереса към книгата и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Видин

Фондът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин ще бъде обогатен с над 1100 нови заглавия в над 1700 екземпляра с обща стойност 25 000 лв. В списъците с книги са включени множество университетски издания, които ще бъдат от полза на ученици и студенти при провеждане на дистанционно обучение. Подборът на литература е съобразен и с желаните книги, които нашите читатели посочиха при проведено допитване в социалните мрежи. Ще можете да откриете заглавия от различни жанрове: художествена литература, художествена литература за деца, хуманитаристика/публицистика, литературна критика, литературна история, история, краеведски изследвания, справочна и друга научна литература, периодични издания в областта на литературата и културата.

Част от заглавията са: „Режими на историчност: Презентизъм и изживявания на времето”, Франсоа Артог; Прев. от фр. език Галина Вълчинова; „Въведение във финансите”, Ренета Димитрова и др.; „Критика и есеистика: Избрано”, Пламен Дойнов; „150 упражнения по метода „Монтесори“ у дома”, Деклеб, С. и др.; „Мишел Обама. Моята история”, Обама, М.; „Новите приключения на Франклин и неговите приятели”, Буржоа, П. и др.; „Бих умрял за теб и други изгубени истории”, Фицджералд, Ф. С.; „Кметът на Кастърбридж”, Харди, Т.; „Есета по културна и социална антропология на българите”, Дяков,Т.; „Имало едно време”, Милева, Л.

Ето какво казаха от библиотеката: „Благодарим за гласуваното доверие! Ще продължим да работим усърдно, за да можем да удовлетворяваме културните и образователните потребности на гражданите, които обслужва Библиотеката. Предстои книгите да бъдат получени и обработени, преди да бъдат достъпни за читатели.“

Враца

Регионалната библиотека „Христо Ботев” – Враца също спечели финансиране в първа конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност“ 2020 г. Там пристигна и първото дарение с нови книги от препоръчителната литература за лятно четене. От библиотеката израяват специални благодарности на географът и редактор в Уикипедия Спасимир Пилев, който е изпълнил целия списък с желани детски заглавия.

Монтана

РБ „Гео Милев“ – Монтана ще получи финансова подкрепа в размер на 25 000 лв. за обновяване на фонда с книги и други информационни източници. Реално, новопостъпилите книги ще са на стойност над 30 хил. лв., заради отстъпките, които получаваме от издателствата. Предстои подписване на договор, след което проекта ще бъде реализиран.

Очаква се МК да обяви и втора конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” 2020 год.

Източник: РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, РБ „Христо Ботев” – Враца, РБ „Гео Милев“ – МонтанаПодобни статии