Начало Забавления Исторически възстановки и огнени танци във фестивала „БъдинЪ“ 2020

Исторически възстановки и огнени танци във фестивала „БъдинЪ“ 2020

от Mariana Gomileva
1506 преглеждания

Фестивалът „БъдинЪ“ 2019 / архивна снимка: общ. Видин

На 29 и 30 август 2020 г. историята оживява в крепостта „Баба Вида“ за осми пореден път в Средновековния фестивал „БъдинЪ“, който се превърна в разпознаваемо събитие от културния календар на Община Видин.

Фестивалът „БъдинЪ“ 2019 / снимка: общ. Видин

Тази година той ще изненада посетителите с пресъздаването на малко познати моменти, отразяващи превратностите, сполетели региона през Средновековието.

Събитието, което за първи път ще бъде представено по време на фестивала, е обсадата на Бдинската крепост от византийския император Василий II в началото на XI в. и налагането на ромейска власт. Възстановяването на държавната независимост в резултат на въстанието на братята Асен и Петър, също е част от програмата.

Всички исторически сцени са опит да доближат публиката до отминали средновековни събития. Те ще се реализират от „Първи италийски легион“ към сдружение „Съвет по туризъм“, гр. Свищов.

Фестивалът „БъдинЪ“ 2019 / снимка: общ. Видин

Участниците от група „Феникс“ са подготвили и огнени танци, които ще предизвикат незабравимо преживяване сред стените на средновековната крепост.

Предвидена е също анимация за малките почитатели на фестивала, които ще се забавляват и едновременно с това ще получат интересни познания за средновековното ни минало.

Фестивалът „БъдинЪ“ 2019 / снимка: общ. Видин

Входът за желаещите да посетят различните прояви в рамките на осмото издание и през двата дни, е свободен.

Фестивалът „БъдинЪ“ 2019 / снимка: общ. Видин

Източник: Община Видин

Подобни статии