Начало Забележителности Инициативна група търси начин за опазване на пещера „Магура“

Инициативна група търси начин за опазване на пещера „Магура“

от Mariana Gomileva
1464 преглеждания

Част от скалните рисунки в пещерата | снимка: severozapazenabg.com

Инициативна група ще търси работещи решения за опазване на безценното културно богатство на пещера „Магура“. Поводът са графитите, изрисувани от хулигани до древните скални рисунки. Снимка с тях обиколи медиите преди дни, като имаше съмнения, че част от рисунките са повредени. След публикуването на снимките, направени от посетител на пещерата, от общината заличиха графитите. Огледът на стопаните от Историческия музей показа, че няма повреда на праисторическите рисунки, които са уникални в световен мащаб, но гражданското недоволство набира все по-голяма сила.

От 90-те години насам в пещерата има множество вандалски прояви и драсканиците от последните седмици не са единствените. За известен период пещерата не е охранявана и безстопанствеността през 90-те години оставя следи. Дори и след затварянето на входовете и ограничения достъп, туристи продължават да повреждат пещерата. Графити има и на други места и не са рядко явление. Отделно, мнозина оставят в пещерата празни бутилки, чаши и друг боклук, а някои дори се опитват да счупят скалните фигури.

Присъединяването към инициативната група е свободно за всеки, който има регистрация във facebook – на този линк. Сред участващите в нея са експерти, археолози, журналисти, хора от Белоградчик и от цяла България.

Целта е да се обсъдят различни предложения за съхраняване на пещерата и те да бъдат представени пред общината и Историческия музей. Засега сред предложенията са увеличаване на екскурзоводите, които влизат с групите, намаляване на броя хора, които се допускат наведнъж, по-строг контрол, включително записване на трите имена и данни на влизащите, пълна забрана за домашни любимци, внасяне на храни, напитки и обемни багажи. Магурата е известна по цял свят с пещерните рисунки, направени преди хилядолетия. Сред тях е един от най-древните календари, ловни и религиозни сцени, показващи културата и бита на праисторическите ни предци.