Начало Градска среда Инициативи на библиотекарите в Северозапада за празника им

Инициативи на библиотекарите в Северозапада за празника им

от Mariana Gomileva
1045 преглеждания

Българската православна църква чества на 11 май Св. Св. Кирил и Методий. През 2006 г. тази дата е избрана официално за професионален празник на библиотекарите в България.

Библиотекарят – това е човек спокоен, трудно обиждащ се, емоционално устойчив, уверен в себе си, позитивно открит, преодолял собствения си егоцентризъм, владеещ техники за собствена психо защита, с търпимост към чуждото мнение и хора, умеещ да сдържа своята агресивност, добър организатор, позитивно оценяващ читателите, снижаващ тяхното ниво на напрежение, тревожност и страх. Библиотекарите имат една от най-трудните, отговорни, но и духовни професии. Сред най-изтъкнатите библиотекари в света, се открояват имената на Ератостен, Мао Дзедун, Голда Меир, Едгар Хувър, Джакомо Казанова, Луис Карол, Бевърли Клиъри, Лора Буш, Маделин Л`Енгъл, Марсел Пруст, Хорхе Луис Борхес, Якоб Грим… Това, разбира се, не омаловажава труда и на останалите, не толкова световно известни библиотекари, които ежедневно изпълняват дълга си да подпомагат търсещите знание и да съхраняват световното богатство – книгите.

Днес, когато светът е обхванат от пандемия, особената и специфична мисия на библиотекаря е с помощта на съвременните информационни технологии, не само да поддържа жив интереса към книгата и четенето, но и да подпомага процеса на личностното израстване и формиране на общество от активни и креативни граждани с критично мислене Българските библиотекари заслужават своя празник, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а кауза и призвание, на което си отдаден, независимо от трудностите и изпитанията.

В дните от 11 до 22 май ще се проведе Национална библиотечна седмица, под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще се включи в отбелязването на празника с няколко инициативи:

11 май, от 10:30 ч. – Отбелязване на професионалния празник на библиотекарите. Поднасяне на цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

11 май, от 11:00 ч. – Среща на тема: „Различните платформи за обучение и как те могат да бъдат използвани за обучение на обучители и обучение на потребители“, с лектор д-р Димитрина Папагалска. Място: Обща читалня и онлайн през платформата Zoom.

12 май, от 10:30 ч. и от 14:00 ч. – Дискусия за нови лидери на тема: „Възможно ли е ново начало?“.  Място: Регионална библиотека.

12 май, от 15:30 ч. – Среща с детската авторка Радостина Николова. Място: Регионална библиотека.

12 май, от 18:00 ч. – Нощ на литературата. Място: Регионална библиотека.

17 май, от 14:30 ч. – Среща с детската авторка и илюстратор Мая Бочева. Място: Регионална библиотека.

17-21 май – Игра „Помогни на автора“. Място: филиал в ж.к. Дъбника.

17-21 май – Игра „Моята любима буква“. Място: филиал в ж.к. Дъбника.

*В периода от 11 до 22 май всеки посетител ще получи едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.

*В периода от 11 до 22 май, който е закъснял да върне книга на библиотеката може да го направи /приемаме и вариант замяна с книга със същата тематика/.

За повече информация на телефон: 0879 548 900

Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана

Екипът на РБ „Гео Милев“ – Монтана

Ето приветствието за 11 май 2021 г. на директора на РБ „Гео Милев“ – гр. Монтана, Анелия Иванова – Тодорова:

От самото си зараждане до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността, личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството.

На днешните библиотекари се падна жребият да променят облика на библиотеките, за да останат толкова нужни в съвременното динамично общество, колкото са били винаги – откакто свят светува.

Честит професионален празник, скъпи колеги!

Пожелавам ви здраве, вдъхновение, мъдрост и вяра в успеха на нашата просветителска мисия!

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин

Честит празник, скъпи колеги! Бъдете здрави, бъдете горди, бъдете упорити и продължавайте с вдъхновение да работите за хората и книгите! Скъпи приятели на книгите и Библиотеката, ще сме Ви благодарни, ако подкрепите книгата на Валентина Вълчева „И будителите били хора” и гласувате за нея в класацията на „Бисерче вълшебно“, посветена на съвременните детски книги.

„И будителите били хора” представя интересни и малко познати истории за едни от най-известните българи, сред които: Алеко Константинов, Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин и други. Тя е подходяща както за деца, така и за възрастни, а повече за книгата можете да научите от самата авторка тук: https://www.youtube.com/watch?v=BXaxPCibx7Y. Линк за гласуване: https://www.biserche.com/book/i-buditelite-bili-hora-2/

Скъпи библиотекари в Северозапада, продължавайте с вдъхновение да се грижите за книгите и напътствайте търсещите знание. Запазете усмивките на лицата си, желязната воля, високия професионализъм и вярата в себе си. Пожелавам Ви много здраве, щастие, мигове на професионална и лична пълнота и все по-често да бъдете горди с това, което правите. Честит празник!

Източници: Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин

 

Подобни статии