Начало Забележителности Изчезналите спомени: Башовичката църква

Изчезналите спомени: Башовичката църква

от Mariana Gomileva
3565 преглеждания

На територията на днешна България се застъпват хилядолетия история и различни културни, етнически и религиозни пластове. Всичко това е оставило много материални паметници и артефакти, но за жалост те са само малка част от онова, което е можело да бъде запазено. Често се обвиняват вековете на османска власт за унищожението на множество паметници от Средновековието. В действителност из много части на България е имало запазени градежи от Второто Българско царство – те са преживели нашествия, въстания, Освобождението, но накрая не са издържали липсата на заинтересованост и грижа за опазването им.

Един от тези градежи е Башовичката (или Башевичка) църква до Белоградчик. Тя вече не съществува и остават само спомените и документални изледвания за нея, разказва в новия си брой „Белоградчишки ежедневен илюстрован лист“ на проф. Борислав Тошев. Черквата е била в местност „Башовица“ и е проучвана преди повече от 60 години. Най-пълното изследване е направено от Георги Кожухаров и резултатите са публикувани в том 16-17 (1950 г.) на Известия на Българското археологическо дружество. Представяме ви първата част от изследването като фототипен материал. За жалост срутването на храма, вероятно под влияние на занемаряването и природните влияние, ни оставя без възможност да го покажем със снимки с добро качество. Илюстрацията е рисунка на църквата от В. Атанасов, предоставена от проф. Тошев.

Bash - CopyBash1 - CopyBash2 - CopyBash3 - CopyBash4 - CopyBash5 - CopyBash6 - CopyBash7 - CopyBash8 - CopyBash9 - CopyBashovica1Bash10 - Copy Bash12

 

Подобни статии