Начало Новини Израел иска да помогне за развитие на Северозападна България

Израел иска да помогне за развитие на Северозападна България

от svilen
1494 преглеждания

Израел има желание да помогне за развитието на Северозападна България. Това съобщиха посланикът на държавата Шаул Камиса Раз и представителят на израелското земеделско министерство Ицхак Бен-Давид в интервю за БНТ в края на миналата седмица. Основните сектори, които имат потенциал за развитие с помощта на Израел, са именно земеделието и туризма, като двете се съчетават, стана ясно от думите на посланик Камиса Раз. Идеята е Израел да помогне в земеделието, а български продукти да бъдат лансирани за продажба в близкоизточната държава. Същевременно в България могат да идват повече туристи, които се запознават с културни и исторически забележителности, разглеждат ферми и се запознават с начина на производство на продуктите, които си купуват в Израел.

  • По мед и мляко

Представителят на агроминистерството Ицхак Бен-Давид е имал среща със заместник – министъра на земеделието Васил Грудев, на която са били обсъдени идеите. По думите на Бен-Давид интерес може да има към млечни продукти и специално към кисело мляко, вино, продукти от българска роза, както и всичко, което не е познато в Израел. Намерение за подпомагане на Северозапада посланик Камиса Раз вече обяви и в интервю за сп. “Икономика”, като акцентът му отново беше помощ за развитие на земеделие и туризъм.

Според посланик Камиса Раз България в земеделието прилича на Израел в първите си 30 години с разликата, че има много по-благоприятни природни условия и най-важното – повече вода. В същото време има много неизползвани възможности за туризъм, каза той пред БНТ.

„Аз мисля, че тези два фактора се съчетават превъзходно и те могат да направят икономическа революция в България, както се случи в Израел”, коментира посланикът пред националната телевизия. Той каза, че Северозападна България е територия, на която съчетаването на туризъм и земеделие “би било превъзходно”.

Начините това да се случи, не са трудни за изпълнение – тъй като районът на Северозападна България е много подходящ за земеделие, могат да се създадат няколко проекта. Израел ще се погрижи те да присъстват в туристическата програма и всеки, който идва в България, да разглежда не само исторически забележителности, но и да прави земеделски туризъм, обясни Камиса Раз. Като пример той даде посещения до пчелини, за да се види откъде идва медът, след това до място, където се отглеждат домати, до винарска изба. Всичко това може да се съчетае с дегустации, изложения и различни събития, а в селата да има къщички за гости, предложи посланикът. Домакините могат да показват традиционен български бит, да приготвят и предлагат традиционна храна. По думите на дипломата туристите вече не се интересуват само от море и планински курорти, а от села, български изби и вино. Освен това израелският турист не стои в хотела си, той излиза, пазарува, обича да опитва местни продукти, добави Камиса Раз. По данни на Посолството на Израел тази година в България ще дойдат около 200 хил. израелски туристи.

  • С обучение срещу безработицата

Камиса Раз коментира, че целият регион – Враца, Монтана, Видин, който той лично е посещавал често и много обича, търси своята голяма промяна. Като недостатък той отбеляза, че голяма част от безработните там нямат професионални познания за нищо, а всички бъдещи проекти ще имат нужда от професионална работна ръка. По думите му компаниите, които искат в момента да правят бизнес в региона, просто не могат, защото няма квалифицирани кадри. Вариантът им е да вземат служителите си от близките райони на Сърбия и Румъния, но тогава идването в България става безсмислено.

Посланикът изтъкна, че трябва да се обучат българи и той не престава да оказва натиск, за да се направят реформи, включително образователни, свързани с професионално обучение.

Северозападна България, и особено Видин, са място, което би могло да привлече израелски инвеститори и заради старите исторически връзки. До края на 40-те години Видин е един от градовете с голям процент еврейско население, което живее в града от векове. Там все още се намира и втората по големина синагога в България, която за съжаление вече е в руини. Сериозно предимство на Северозападна България може да бъде близостта едновременно към Западна и Централна Европа, и до София, новият “Дунав мост 2”, пристанище, планът за интермодален терминал, изградените жп връзки. Сериозна пречка обаче може да е националната пътна инфраструктура, за която не е ясно дали държавата скоро ще отдели пари за реконструкцията й.

Подобни статии