Начало Новини Областният управител на Видин откри документална изложба, посветена на 135 години парламентаризъм в България

Областният управител на Видин откри документална изложба, посветена на 135 години парламентаризъм в България

от svilen
862 преглеждания

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов откри днес  документална изложба “Институции на държавността – от Освобождението до Независимостта”. Експозицията е посветена на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция. Представянето й е съвместна проява на Областна администрация – Видин и Държавния архив по повод отбелязването на Деня на конституцията – 16 април.

„Днешният ден ни дава повод да се вгледаме отново в историята и да почетем значимия принос на нашите деди за възстановяването на самостоятелната българска държавност върху принципите на демократичните права и свободи”, каза областният управител при откриването на изложбата. Инж. Кръстьо Спасов отбеляза, че видинските граждани се гордеят с името на първия български екзарх и Видински митрополит Антим I, под председателството на който през 1879 г. се провежда Учредителното народно събрание.

„Част от архивните документи и фотографии, проследяващи участието на видинските народни представители и обществени дейци в този исторически период, се показват за първи път”, отбеляза областният управител.

„В устройването на държавата се вграждат възрожденските стремления за модернизация и демократизиране на обществото и неговата съвременна политическа организация. И въпреки немалкото отрицателни фактори – вътрешни и външни, през десетилетията, очертаващи хронологическите граници на изложбата, Княжество България успява да изгради съвременни и работещи институции. Как е станало това във Видин можем да проследим в подготвената от колегите експозиция”, коментира Анна Динева, директор на Регионалния държавен архив в Монтана.

„Замисълът на изложбата е да представи изграждането на държавно-административния, финансов и съдебен ред във Видинско, да даде представа за облика и функциите на видинските държавни институции. Не са забравени и защитниците на държавата в пограничния окръг – Трети пехотен Бдински полк, сформиран през 1884 г. Обявяването на независимостта на България е илюстрирано с телеграма от Министерството на народното просвещение до Видинската мъжка гимназия, протокол на Окръжната постоянна комисия за тържественото отпразнуване на събитието и илюстрована пощенска картичка”, каза при представянето на изложбата Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив – Видин.

В изложбата са използвани документи от фондовете на Централния и Видинския държавен архив и Български исторически архив към Националната библиотека “Кирил и Методий”. Значителен принос за визуалното богатство на експозицията имат пощенските картички от колекцията на Митко Лачев и  снимки, направени от Васил Атанасов, основоположник на музейното дело във Видин.

 На откриването на документалната изложба присъстваха представители на Държавна агенция „Архиви“ и структурите й в Монтана и Видин, държавни и културни институции, медии и граждани.

Експозицията е подредена в конферентния център на областната администрация и ще бъде отворена за посетители до 25 април 2014 г.

Пресслужба община Видин

Подобни статии