Начало Култура Изложба „Колажите на Златко“ се открива в Държавен архив-Видин

Изложба „Колажите на Златко“ се открива в Държавен архив-Видин

от Mariana Gomileva
1324 преглеждания

Държавния архив ще обогати колекцията си документи и снимки (илюстрацията е архивна) | снимка: ДА – Видин

Изложба „Колажите на Златко“ ще покаже изкуството на фотографа Златозар Ангелов от новото му дарение за „Държавен архив-Видин“. Представянето на колекцията фотоколажи ще започне от 17 часа днес, 25 април, в Изложбената зала на ДА – Видин.

Златозар Ангелов, или както се подписва и е известен – Златко Ангелов, е роден на 6 дек. 1946 г. във Видин. Завършва техникум по фотография в София, в класа на Янка Кюркчиева. Работи в База за техническо развитие при Химкомбинат – Видин, Окръжен съвет на Българския съюз за физкултура и спорт – научно-приложна лаборария. От 1992 г. е член на Съюза на българските журналисти. Сътрудничи на местния и националния печат над 45 години, разказат от Държавния архив.

Днешната изложба „Колажите на Златко“ включва над 50 фотоколажа на злободневни теми и за актуални събития от политическия и обществения живот във Видин, страната и света през периода 1990 – 2011 г. За изработването им авторът ползва аналоговия метод и компютърни програми. Колажите ще останат част от фонда на ДА-Видин.

Ангелов е работил за вестниците „Народна младеж“, „Работническо дело“, „Спорт“, „Червено знаме“, „Комсомолская правда“, „Видин“ и други. Занимава се с фотокерамика, носител е на много награди от регионални и национални фото-конкурси, биеналета и изложби в страната и чужбина.

Значителна част от богатото му творчество е дарено на ДА-Видин. На 6 декември 2016 г. беше открита фотоизложбата му „Носталгично“, дарена на архивите. Миналата година Ангелов подари документи от творчеството и работата си, които отразяват живота във Видинско – спорт, промишленост, земеделие, култура.

Подобни статии