Начало Новини Шестима автори са отличени в първото издание на изложбата биенале „Тенец”.

Шестима автори са отличени в първото издание на изложбата биенале „Тенец”.

от svilen
734 преглеждания
Младен Врабчарски

Младен Врабчарски

Шестима автори са отличени в първото издание на изложбата биенале „Тенец”. Тя бе организирана под патронажа на кмета от Община Монтана Златко Живков в партньорство със Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей,  Представителство на СБХ в града и Дружество на художниците „Тенец”.

Мартин Георгиев от София спечели наградата на Съюза на българските художници за своето произведение “Лампа”. Наградата на Община Монтана бе присъдена на столичния художник Младен Врабчарски. Той се представи с плакат на пиесата “Януари” от Йордан Радичков. Паричната равностойност на двете най-престижни отличия е по 1000 лв.

Найден Кирилов

Найден Кирилов

Антон Антонов от Казанлък спечели наградата за живопис. Призът му бе присъден за платното “Риба”. В раздел „Графика” бе отличен Бранко Николов. Роденият  в Цариброд автор, който живее и твори между два града София и Ниш, се представи са произведението “Останалото липсва”. Наградата за скулптора бе присъдена на Найден Кирилов от с. Слатина за неговата дървопластика. В Монтана остава отличието за приложно изкуство и негов носител е Димитър Гоцак. Той участва в конкурса с произведението “Бик”. Четирите равностойни награди във всеки раздел са придружени с парична сума от 800 лв.

Виолета Апостолова грабна наградата за млад автор (до 30 г.) с произведението “Адам и Ева”. Тя ще получи от доц. д-р Борислав Великов – председател на сдружение “Приятели на Радичков” парична премия от 500 лв.

Мартин Георгиев

Мартин Георгиев

Отличените произведения остават собственост на художествена галерия «Кирил Петров» – Монтана. Те обогатяват със стойностни творби фонда на съвременно изкуство.

Творбите оцени комисия с председател Димитър Грозданов – изкуствовед. С него работиха Мирена Златева – доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, и Пенка Минчева. Всички те са членове на Съюза на българските художници. Общо 83 произведения на творци от цялата страна участваха в пилотното издание на изложбата бианале “Тенец” – Монтана. Сред тях бяха утвърдени имена като проф. Георги Чапкънов – Чапа, проф. Галилей Симеонов, кюстендилският майстор Свилен Блажев. Преобладаваха обаче млади художници. Това е обещаващо начало на творческата инициатива. Определено пилотното издание на биеналето «Тенец» изпълни мисията си да стимулира интереса на българските художници към Радичковите произведения и Северозапада като цяло, както и да насърчи творческите изяви и контакти на творци от различни поколения.

Големият възрастов диапазон на участниците предопределя и разнообразието на стилове. От класически до модернистични произведения ще бъдат показани в изложбата от биеналето. Експозицията ще бъде открита на 9 октомври в 13:30 ч. в експозиционна зала „Кутловица” и художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана.

Подобни статии