Начало История Зимата си отива на Свети Атанас

Зимата си отива на Свети Атанас

от Mariana Gomileva
2234 преглеждания

Днес православната църква почита Свети Атанасий, наречен Безсмъртни. Той е господар на зимните студове, ледове и снегове, на зимните облаци и ветрове. През зимата ги владее той, а през лятото – св. Илия. Повод да почерпят имат всички с имената Атанас, Атанаска, Таска, Тано, Ачо, Ата и Наса. Те са колкото различни (празнуват се в средата на двата най-различни сезона), толкова и обвързани в един общ повелител на природните стихии. Затова денят на единия светец бележи средата на зимата, на другия – средата на лятото. Според поверието на Атанасовден („сред зима“) зимата тръгва да си ходи. Обръща я сам св. Атанас, възсяда коня си и по копринена риза изкачва върха на планината, откъдето вика гръмогласно: „Иди си, зимо, да дойде лятото.” Друго поверие е, че светецът забожда главата си в земята и така я затопля. При всички случаи се смята, че на Атанасовден денят нараства. Който не е успял да заколи на Коледа прасе, може да го стори на 18 януари. Затова наричат празника Втора Коледа Свети Атанас се приема като християнизирана версия на небесния зимен огън, на зимното слънце, свързва се с боговете на огъня. Затова в някои райони срещу Атанасовден на открито, в параклис или на висок хълм се чака изгревът със запалени огньове. Пак на открито се редят трапези, пеят се песни, вият се хора, прескачат се огньове. За омилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.“

Празникът на Свети Атанас по стар стил е 31 януари, което обяснява народните вярвания, че тогава зимата си тръгва и денят осезаемо нараства. Изместването заради смяната на календара поставя празника в средата на най-студения месец януари, така че днес може да ви стори малко рано за край на зимата, обяснението е в различните календари. За православната църква Свети Атанасий, наричан Велики, е епископ на Александрия, участник в Първия вселенски събор. Той е талантлив богослов и се смята, че благодарение на думите му Църквата успява да се пребори с арианската ерес. Роден е през 295 г. в Александрия, починал на 76 години в родния си град, където през по-голяма част от живота си е епископ.

Обратно към народните вярвания, на Св. Атанасий жените не трябвало да плетат и да шият, защото ако се убодат, ще зарасне трудно. Не се варят боб и леща, за да не се разболеят децата, припомнят от общ. Берковица. 

Източници: konkurent.bg, pravoslavieto.com.

Подобни статии