Начало За нас

За нас

от Mariana Gomileva

 

Добре дошли в Северозапазена България.

Този сайт е, за да споделяме, да откриваме и преоткриваме Северозападна България – територията в горния ляв ъгъл на географската карта – между реките Тимок на запад, Дунав на север, Искър на изток и горда Стара планина на юг. Тук ще представяме места, маршрути и събития, природното и културно богатство на региона.

Този сайт е за чудесата, съкровищата, историята и хората на българския Северозапад.  За кръстопътя  на древни цивилизации и нови туристически маршрути. За магията, която привлича все повече хора да идват и да се връщат в този край.

Сайтът е за всички, които обичат Северозападна България – за родените и израсналите тук, за туристи, пътешественици, изследователи по дух, приключенци, любители на екстремно красивите природни гледки, пещерняци, мечтатели…  За тези, които обичат да пътуват в пространството, но и във времето –  в ерата на праисторическия  човек, който е оставил своя знак в пещерата, в епичното време на битки пред крепостната стена, във  вглъбеното време за саморазмисъл пред спиращия дъха пейзаж.

В Белоградчишкия Балкан цъфти рядко растение –  Сръбска рамонда. Това цветче е връстник на динозаврите, преживяло е ледената епоха и  може да се съживи, дори след като години наред  е било сложено в  хербарий.  Това е един от символите на онази България, която ние наричаме Северозапазена и тепърва ще разкрива своите чудеса.

Публикуваните снимки са дело на фотографите Тихомир Младенов и Иван Миладинов.