Начало Забележителности Заработи часовникът на катедралата „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин

Заработи часовникът на катедралата „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин

от Mariana Gomileva
2322 преглеждания

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин / снимка: Цветан Калеев

Емблематичният часовник на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин е поправен и отново работи от днес, 06.12.2020 г. съобщи НВП Видински митрополит Даниил. За своята 120-годишна история това е третото спиране на часовника. Той се е повреждал още през 1996 и 1999 година. За часовника се грижи Иво Маринов, назначен от Община Видин да го поддържа, след като в началото на тази година почина предишният му „стопанин“ Николай.

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, Видин / снимка: Цветан Калеев

Немският часовник е докаран във Видин и монтиран на храма в далечната 1900 година. Самият Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” е вторият по големина в България, след храм-паметник „Св. Александър Невски” в София. Строежът му започва в края на XVII век. Конструкцията е била от дървен материал и е съществувала в продължение на около 240 години.

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, Видин / снимка: Цветан Калеев

В този храм служи и първият български екзарх Антим Първи. На 6 декември 1868 година (по това време все още митрополит) той обявява откъсването на Видинската митрополия от Цариградската патриаршия и за първи път се провежда църковна служба от български архийерей на български език. Тогава храмът става катедра на Видинския митрополит Антим, който две години по-късно е избран за български екзарх.

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, Видин / снимка: Цветан Калеев

Източник: Соня Мачорска, „Мостовене над Дунав“ www.danubebridge2.com

Подобни статии