Начало Забележителности Започнаха спасителни археологически проучвания по бъдещия път Мездра – Ботевград

Започнаха спасителни археологически проучвания по бъдещия път Мездра – Ботевград

от Mariana Gomileva
1235 преглеждания

В началото на месец април започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра – Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един – в землището на село Лютидол.

Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Замерване на трасето / снимка: Община Мездра

Археолози на терен / снимка: Община Мездра

Научен ръководител на двата обекта в землището на с. Дърманци – в м. Злидолска бара и в м. Гламея, е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца, а заместник-ръководител – неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от гр. Мездра.

Археолози на терен / снимка: Община Мездра

Археолози на терен / снимка: Община Мездра

Още в началото на разкопките екипът на Ганецовски попадна на интересни находки. Сред тях са бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век.

Най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост „Калето“ в гр. Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.

Археолози на терен / снимка: Община Мездра

Археолози на терен / снимка: Община Мездра

Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра – Ботевград се извършва в м. Селището в землището на с. Лютидол. На този обект работят археолозите от РИМ – Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.

Спасителните археологически проучвания на трите обекта се очаква да приключат до към 20 юни 2021 г. След това ще бъде свикана комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство, която ще приеме резултатите от извършените проучвания и ще предложи мерки за опазване на разкритите структури или ще освободи съответната площ за изпълнение на инвестиционното намерение.

Източник: Община Мездра

 

 

 

Подобни статии