Начало Новини Започва Фестивал на Чипровския килим

Започва Фестивал на Чипровския килим

от Mariana Gomileva
2381 преглеждания

Фестивал на Чипровския килим започва днес в Чипровци. Празникът се организира за трета поредна година и целта му е да популяризира оригиналните тъкани произведения и традициите на занаята. През целия ден в града ще бъдат изложени автентични чипровски килими, ще се показва на живо техниката на тъкане, а за децата има конкурс за рисунка „Аз направих чипровски килим“.

От 10.30 в Ритуалната зала на общината ще започнат демонстрациите на процесите за производство на килими. В 11 на градския площад „Чипровско въстание“ ще се открие център за продажба на килими и произведения от местни занаятчии. Малко по-късно е откриването на обновената експозиция „Турлашки бит и култура“ в Историческия музей. След 15 часа ще има футболна среща на ветерани, музикална програма и заря. Празникът ще продължи и в неделя.

Чипровските килими са автентични произведения на народното изкуство от района на Чипровци. Техниката за тъкането им и до днес е традиционна, няма фабрично производство, а голяма част от използваните мотиви са създадени преди столетия. Някои от тях се срещат в рисунки и битови произведения още от Средновековието и дори по-рано. Килимите се тъкат от вълна с памучна основа или само от вълна – някога за това е използвана вълната на местни породи овце. Тъкачеството на чипровски килими се е развило още през XVII благодарение на огромните стада овце, които са отглеждали в района на Западна Стара планина. Постепенно от домашен занаят за лични нужди, килимите станали важен занаят, с който се издържали цели семейства. Днес те са включени в световното материално наследство на ЮНЕСКО.

Подобни статии