Начало Забележителности Започва велоприключението „Дунав ултра“

Започва велоприключението „Дунав ултра“

от Mariana Gomileva
2230 преглеждания

Веломаратонът „Дунав ултра“ тръгва утре, 8 юли, от видинското село Куделин. За 40 часа участниците трябва да достигнат най-източната точка на Дунав в България – Силистра. Те ще преминат целия български път покрай р. Дунав с велосипеди или бягайки, като по пътя ще бъдат подкрепяни от местни жители. Общата дължина на маршрута е 550 км, като първия етап до Свищов трябва да бъде достигнат до 22 часа в първия ден от маратона.

След преспиване в Свищов в 9 сутринта на втория ден се тръгва към Силистра, където графикът изисква всички да пристигнат до 20 часа.

Целта на „Дунав ултра“ е популяризирането на Дунавския регион и възможностите за туризъм в него. „Гладиаторите на колела“ организират велосъбитието от няколко години, а през тази освен първоначалните ентусиасти ще се включат още няколко веломаратонци. Осем мъже и две жени ще преминат по трасето през Видин, Рациария, Лом, Никопол, Белене, през античния град Улпия Ексус, Свищов и Нове, през Русе, Тутракан, за да се спрат в Силистра.

„Дунав ултра“ води началото си от 2014 г., а негов създател е предприемачът Борис Бегъмов. Миналата година в маратона се включиха четирима колоездачи, а тази година е рекордна за броя участници. Целият туристически маршрут, начертан от Бегъмов и неговите сподвижници е над 700 км и обхваща пътя от Куделин, покрай реката, на места влиза навътре, преминава през Силистра, след това през Добруджа се отправя до финалната точка Дуранкулак.

Koshava

Плажът на с. Кошава, Видинско | снимки: „Дунав ултра“/ http://dunavultra.com/

Подобни статии