Начало Новини „Запознайте се със съседите“

„Запознайте се със съседите“

от Mariana Gomileva
8893 преглеждания

Висящ прилеп в пещера в северозападна България / снимка: Красимир Лаковски

Знаете ли, че едно малко прилепче с тегло около 3 грама изяжда за 1 нощ средно 3000 насекоми с тегло, по-голямо от неговото собствено. Ако ги нямаше тези уязвими, застрашени и много полезни създания, щяха да ни залеят пълчища комари, скакалци, щурци и молци…

В Природен парк „Врачански Балкан“ се срещат около 30 вида прилепи, което представлява почти 90% от прилепите в Европа. Това разнообразие се дължи на изобилието от подходящи местообитания на територията на парка – стари дървета, множество пещери, скали, ливади, реки, изоставени сгради.

Прилепите играят изключително важна роля за баланса на екосистемите и съответно за живота на хората. Без изключение прилепите в България са насекомоядни. Тъй като прилепите имат способността да се ориентират в пълен мрак, те заместват насекомоядните птици през тъмната част от денонощието и така регулират числеността на редица нощно-активни насекоми.

За прилепите може да се говори много и тази публикация едва ли ще ни стигне, за да споделим всичко интересно за тях. Те живеят необичайно дълго за животни с такива малки размери, даже до 40 години.

Макар да летят нощем и да използват ехолокация за навигация, прилепите съвсем не са слепи. Освен това прилепите не са мишки, нито дори гризачи. Съответно те не се размножават така бързо. Всъщност прилепите раждат само по едно малко един път годишно. Това ги прави много уязвими и всяко значимо намаляване на популацията им може да се окаже трудно или дори невъзможно за компенсиране. Сред най-големите заплахи за прилепите са използването на пестициди, изсичането на старите гори, безпокойство от страна на хората по време на хибернация и размножаване. По тази причина всички видове прилепи в България и Европа са защитени.

Когато видите големи струпвания на прилепи, не ги безпокойте – не се опитвайте да ги хващате, не ги снимайте със светкавица, не викайте. През лятото, ако прилепът има малко, може да го изостави, а през зимата събуденият от вас прилеп е силно вероятно да загине поради липсата на храна.

Ако случайно намерите паднал на земята прилеп, който не може да излети сам или ако видите прилепни колонии (в пещери, изоставени сгради или др.), не се колебайте да се свържете с експертите от Дирекция на ПП „Врачански балкан“ или РИОСВ (Регионална инспекция по околна среда и водите).

„Запознайте се със съседите“ е съвместна инициатива с Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ за популяризиране на интересните представители на флората и фауната и обитатели на Природен Парк „Врачански Балкан“.

Източник: Природен Парк „Врачански Балкан“.

 

Подобни статии