Начало Градска среда Залесителна акция в Мездра за Международния ден на Земята  

Залесителна акция в Мездра за Международния ден на Земята  

от Mariana Gomileva
1004 преглеждания

Залесителна акция по случай Международния ден на Земята (International Mother Earth Day) – 22 април, организира Община Мездра. Зелената инициатива се осъществява в партньорство с неправителствената организация „Гората.бг“, благодарение на която досега у нас са засадени над 1,4 милиона нови дръвчета.

За целта Фондация „77“, създател на „Гората.бг“, дари на Община Мездра 100 броя млади фиданки от дървесните видове планински лимон, арония и червен дъб, отгледани в сертифицирани частни и държавни горски разсадници, с гарантиран произход и всички необходими документи. Тази пролет кампанията на „Гората.бг“ преминава под мотото „Засаждаме бъдеще“, а безвъзмездно дарените дръвчета на общини в цяла България надхвърля 150 000 бр.

Залесяването ще се извърши на 22 април 2021 г. (четвъртък) от 13:30 часа в района на поликлиниката и в градския парк над гимназията. В акцията ще се включат децата на ОФК Локомотив (Мездра) – момчета, родени през 2010/2011 г., с треньор Стоян Стоянов, които изявиха желание да се присъединят към доброволческата кауза.

Залесяване в центъра на Мездра / снимка: Община Мездра

В навечерието на Международния ден на Земята (International Mother Earth Day) – 22 април, служители на Общинско предприятие „Чистота“ започнаха засаждане на стотици декоративни цветя в централната градска част на Мездра. Акцията е традиционна, а целта е да се придаде по-красив, по-приветлив и по-привлекателен облик на обществените места в града.

В зелените площи на площад „България“, по протежение на улица „Христо Ботев“ (над Автогарата) и в района на детската площадка на „Екопак“ вече са засадени 20 броя щамбови рози (Tree Roses), известни още като „дървесни рози“ или „високостеблени рози“ – красив декоративен вид рози, които цъфтят почти целогодишно.

Залесяване в центъра на Мездра / снимка: Община Мездра

В близките дни в геометричните фигури и висящите кашпи пред сградата на Община Мездра ще бъдат засадени около 750 броя импатиенс (Impatiens) – изящно тревисто многогодишно растение, популярно още като „кралско циганче“, което цъфти почти през цялата година с пъстри, кичести цветове.

Ново цветно оформление ще придобие и кръговото кръстовище западно от Алеята на кестените.

„Надяваме се, че нашите съграждани ще пазят новозасадените цветя и няма да позволим те да бъдат унищожени“, сподели по този повод Йоана Димоска, началник сектор „Поддържане на обществените площи и озеленяване“ в ОбП „Чистота“.

Дейностите по обновяване на зелените площи и на парковите пространства в Мездра ще продължат и занапред. Целта е да бъдат облагородени обществените места в града и да се подобри ландшафтния дизайн на градската среда.

Всички знаем, че дърветата са „белите дробове“ на нашата планета. Нека помогнем на Земята да „диша“ по-добре! Нека подарим на себе си и на поколенията след нас зеленина и чист въздух!

Източник: Община Мездра

Подобни статии