Начало История Забравеният химн на Независимостта

Забравеният химн на Независимостта

от Mariana Gomileva
2339 преглеждания

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България / снимка: www.lostbulgaria.com

Преди 115 години, в деня на обявяването на Независимостта на България, по повод това важно историческото събитие, в Бургас, капелмайстор Георги Шагунов създава текста и музиката на забравения вече химн на Независимостта.

Върху заглавния лист на партитурата, капелмайсторът е записал: „Настоящият (марш) химн е написан веднага щом се получи телеграмата за провъзгласяване на царство България, преди още да знаят всички офицери и войници, освен командира на полка, който ми предаде съдържанието на телеграмата и ми заповяда след един час да изляза и да изсвиря на плаца „Шуми Марица” като предам на всички новината. Той (химнът) се изсвири веднага след „Шуми Марица” и се изпя от мене. Свири се от музиката на 24-и полк и при обикалянето ни същия ден из бургаските по главни улици.”

Георги Шагунов е роден на 15 март 1873 г. в град Пловдив, където учи във френския католически колеж, а след това завършва Лионската държавна консерватория. След завръщането си в България е военен диригент в Пловдив, а след това в гр. Лом. От 1897 г. е капелмайстор на духовия оркестър на 24-и пехотен Черноморски полк в Бургас.

В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика. Автор е на 250 бойни марша, между които най-известен е „Един завет“. Той написва химна във възхвала на Независимостта в три варианта – за четиригласен мъжки хор и пиано, за хор и духов оркестър и за духов оркестър.

Композиторът е носител на орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий”, учреден по повод обявената на 22 септември 1908 г. независимост на България. Георги Шагунов умира на 10 ноември 1948 г.

Чуйте текста на химна на Независимостта в изпълнение на Венелин Даниел Петров, от VI „в“ клас на IV ОУ „Иван Вазов“ – гр. Монтана:

Източник: РБ “Гео Милев“ – Монтана

Подобни статии