Начало Новини Забележителности от Враца и Белоградчик ще се представят на международни изложения

Забележителности от Враца и Белоградчик ще се представят на международни изложения

от Mariana Gomileva
2527 преглеждания
Враца ще има Коледен базар

Поглед към „Вратцата“ през зимата | снимка: Иван Миладинов

Проходът „Вратцата“ и долината на р.Лева, фолклорните празници „От Тимок до Искър“, както и Рабишкото езеро са трите туристически забележителности на Северозападна България, които са част от най-добрите европейски дестинации – ЕДЕН. Това става ясно от отговори на Министерство на туризма (МТ) до severozapazenabg.com по повод решението те да бъдат представени на международния пазар. В началото на февруари от Министерството съобщиха, че са спечелили проект на Европейската комисия за рекламна кампания на ЕДЕН дестинациите – European destinations of excellence. България ще получи 70 хи. лв. за реклама и участие в международни изложения.

За тази година е предвидено участие в едно изложение – ТТР – Букурещ през ноември. През март 2017 г. екипът на проекта ще представи България на същото изложение в румънската столица и на най-голямата борса за пътувания ITB в Берлин. Преди това ще бъде участието във „Ваканция и Спа Експо“, което се провежда всеки февруари в София, през април – изложението „Културен туризъм“ във Велико Търново, „Зелени дни“ – София и „Уикенд туризъм“, последните две през месец май 2017 г.

Проектът е второ издание на кампанията за популяризиране на места за устойчив туризъм, което означава, че те трябва вече да са избирани при национални конкурси, проведени през 2007-2015 г.

„Задължително условие на поканата е проектите да са с фокус върху кампании за промотиране и за повишаване на информираността на най-добри европейски дестинации“, уточняват от Министерството. За посочения период Държавната агенция по туризъм (чиито правоприемник е МТ) е направила три конкурса по инициативата. Темите по тях са: „Водата – извор на живот и благоденствие”; „952: Природата Ви приветства!” за представяне на защитени територии и надпревара в областта на културното наследство „Тракийският дух“.

Детайли от облеклото на участници във фестивала "От Тимок до Искър"

Детайли от облеклото на участници във фестивала „От Тимок до Искър“

По темата за водата община Белоградчик е участвала с проекта „Легендарното чудовище от Рабишкото езеро“. Другото участие на скалния град е с „Фолклорни празници „От Тимок до Искър – по стъпките на траките“, в областта на културното наследство. Община Враца е подбрала проекта „Врата към съхранената природа – Вратцата и долината на р. Лева“. При представянето на дестинациите акцентите на общините трябва да съответстват на темата, с която са спечелили конкурсите, разказаха от Министерството. Целта е немасовите туристически забележителности да станат по-видими и да се популяризира културно-историческото и фолклорното наследство. Амбицията на проекта е и насърчаване на устойчив туризъм и на мрежа между отделните дестинации.Надеждата на МТ е и от други общини и организации да приемат модели за устойчив туризъм.

Изпълнението на целия проект ще става от специален екип, а за отделни дейности ще се наемат подизпълнители след обществени поръчки. На външен изпълнител ще се възложи избор на „ключови туристически фигури“ – това ще са представители на туроператори, медии, блогове, които имат въздействие върху пазара и се интересуват от устойчив туризъм. Въздействие ще се търси на пазари като Германия, Румъния и в България. Тези ключови фигури ще имат задача да представят туризма в избраните дестинации. За тях ще има и опознавателни пътувания до забележителностите.

Кои са ЕДЕН-дестинациите в България?

„Водата – извор на и живот и благоденствие” (2009 г.):
1. Област Силистра: „Седем състояния на водата: здраве, вяра, история, красота, традиция и дух”
2. Община Луковит: „Панака-магия: вода…скала”
3. Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите – гр. Сандански: „Земя-целуната от Бог”
4. Община Кюстендил: „Животворната вода на Пауталия – Велбъдж- Кюстендил”
5. Община Белоградчик: „Легендарното чудовище от Рабишкото езеро”

„952: Природата Ви приветства!” (защитени територии, 2008 г.):
1. Народно читалище „Георги Тодоров“, гр. Белица – „Природният феномен в Национален парк Рила”
2. Сапарева Баня в партньорство с Дирекция „Национален парк Рила” – „Водопадите на Рила – извор на здраве и красота”
3. Община Каварна – „Яйлата съхранена природа и богато наследство”
4. Община Враца – „Врата към съхранената природа – Вратцата и долината на р. Лева”
5. Природен парк Странджа и Българска Фондация Биоразнообразие – „С раница из Странджа – приключение в дивата природа.

„Тракийският дух” (културно наследство, 2007 г.):
1. Община Белоградчик: Фолклорни празници „От Тимок до Искър – по стъпките на траките”
2. Регионален исторически музей, Силистра: „Вечноживият дух на Тракийския бог Залмоксис”
3. Асоциация за устойчив туризъм, Казанлък: „Казанлък – фестивал на тракийския дух в долината на тракийските царе”
4. Община Кърджали и партньори: „Дъждовница – Кръстопът на култове”
5. „Папукчиеви ЕТ“, Казанлък: Светлинно-музикален спектакъл „Сърцето на владетеля“

Подобни статии