Начало История Животът и открията на проф. Виден Табаков събрани в изложба в София

Животът и открията на проф. Виден Табаков събрани в изложба в София

от Mariana Gomileva
1285 преглеждания
Проф. Виден Табаков - един космос от Северозапада до НАСА

Проф. Виден Табаков | източник: „Белоградчишки лист“

Документална изложба в залата на Национална агенция „Архиви“ показва живота и кариета на американския учен от български произход проф. Виден Табаков. Експозицията представя документи и снимки под надслов „Безпределният космос на човешкия ум“ за изпълнения със събития живот на учения, много от които са променили човешката история. Организатори на изложбата са ДА „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, която през последните две години дари на архивите лични документи на проф. Табаков.

Изложбата може да се види всеки работен ден от 9 до 17 часа на ул. „Московска“ 5, партер. Тя ще остане до 8 октомври. В петък изложбата беше открита от Н. Пр. посланикът на САЩ Ерик Рубин в присъствието на учени, дипломати и хора, изкушени от интересния живот на проф. Табаков.

Виден Табаков е роден през 1919 г. в с. Стакевци, Белоградчишко, учи във Видин и завършва за инженер в Германия. Там работи с Вернер фон Браун, световноизвестният учен-конструктор, който конструира първите успешни балистични ракети. След Втората световна война Табаков заминава за Аржентина, като взема решение да не се връща в България, където междувременно се е установила нова власт, близка до СССР. Няколко години по-късно се връща отново в Германия. Междувременно фон Браун вече е привлечен да работи и живее в САЩ и кани Табаков да се включи в космическата програма. Двамата работят в тясно сътрудничество и благодарение на разработките и усилията на екипа им САЩ успяват да изпратят човек на Луната преди Съветския блок. Фон Браун често е наричан Бащата на космическата програма на Щатите.

Проф. Табаков работи и живее в Синсинати, където негов докторант в Graduate School of the University of Cincinnati негов докторант и сътрудник е Нийл Амрстронг – първият човек, стъпил на Луната. Табаков работи едновременно в теорията на науката и по практическото й приложение чак до смъртта си. Последната му научна публикация е от 2011 г.

Подобни статии