Начало Култура и развлечения „Ехо от вековете“ при крепостта „Камъка“ край Оряхово

„Ехо от вековете“ при крепостта „Камъка“ край Оряхово

от Mariana Gomileva
1512 преглеждания

Стрелба с лък при крепостта „Камъка“ край Оряхово / снимка: Исторически музей – Оряхово

Историческият музей в Оряхово започна работа по проекта „Ехо от вековете“. Целта е да се стимулира развитието на уикенд туризма и да се привлекат туристи в Оряхово, чрез създаване на допълнително атрактивно развлечение и приятно запомнящо се преживяване за гостите на града, в контекста на културно-историческото наследство. От месец май до септември всяка събота ще се предлага докосване до едно атрактивно древно умение, превърнало се днес в красив спорт – стрелба с лък, в района на крепостта „Камъка“.

Проектът е финансиран с финансирането на Фондация „Америка за България“ и с него от Историческия музей в крайдунавския град се стремят да привлекат деца, младежи и възрастни от общината за отдих и разходка на открито сред природата с ново атрактивно занимание в полза на тяхното здраве.

Стрелба с лък край Оряхово / снимка: Исторически музей – Оряхово

Преди старта на проекта, ето какво споделиха от музея: „Огромна благодарност към всички, които участваха в почистването на местността при средновековната крепост „Камъка“. Учители, ученици, младежи, семейства, граждани. Тук бяха и представители на отдел „Екология“ от Общината, които ни предоставиха чувалите. Чувството, че бяхме заедно е несравнимо, хармонизиращо с великденското настроение. Резултатите – приятен изглед навсякъде! Дано да е за-по-дълго!“

Инструкторите от Оряхово Йордан Петров, Наталия Смолянова и Наташа Методиева вече приеха предизвикателството да преминат през квалификационния курс обучение по проекта „Ехо от вековете“. Те ще посрещат желаещите да усетят тръпката и удоволствието от стрелбата с лък при крепостта „Камъка“.

Първият етап от обучението е запознаване с устройството на лъка, термините и най-важните неща за всеки, който иска да се занимава със стрелба с лък. Започва се с тренировки с ластик, за да се премине към работата с лъка. Има и упражнения за подготовка на тялото.

Стрелба с лък край Оряхово / снимка: Исторически музей – Оряхово

Към момента инструкторите са обучени и могат да дадат ценни съвети на всички, които желаят да преживеят нещо различно сред красотите на северозападна България.

Източник: ИМ – Оряхово

 

 

 

Подобни статии