Начало Икономика Една трета от парите по „Конкурентоспособност“ отиват в Северозапада

Една трета от парите по „Конкурентоспособност“ отиват в Северозапада

от Mariana Gomileva
1713 преглеждания

Областните администрации и министерството са обсъдили обратната връзка с компаниите | снимка: МИ

Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), съобщиха от Министерство на икономиката. Днес заместник-министъра на икономиката Александър Манолев е имал среща с представители на областните администрации на Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана. Темата е била общи мерки за насърчаване на регионалната икономика и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани от европрограмите.

Северозападния регион получава бонус-точки при кандидатстване за европейски пари по ОПИК. Условието е договорите да се изпълняват в някоя от петте области, определени като северозападни в региона за планиране – Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. По данни на икономическото министерство към момента около една трета от всички сключени договори по ОПИК са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Използваното от предприятията безвъзмездно финансиране е над 157 млн. лв., като много проекти са в процес на изпълнение.

„Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички инструменти, за да насърчим икономическия му подем“, коментира зам.-министър Манолев.

По време на срещата днес е договорено представители на областните администрации да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района, заедно с експертите от Министерството. Така областните администрации ще получат обратна връзка от предприемачите, предложения какво да се направи, за да се подобри бизнес средата и проектите да бъдат устойчиви, смята Манолев.

Той посочи, че са направени промени в условията за кандидатстване, за да се избегне фиктивно изпълнение на проекти в Северозападния регион от компании, които искат само да използват бонус-точките. В срещата днес са участвали областният управител на Монтана Росен Белчев, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, зам.-областният управител на Плевен д-р Красимир Трифонов, зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски, ръководителят на управляващия орган на ОПИК Ивелина Пенева и др.

Подобни статии