Начало Новини Еврофинансиране: През януари ще започне прием по „Иновации“ за нови компании

Еврофинансиране: През януари ще започне прием по „Иновации“ за нови компании

от Mariana Gomileva
1017 преглеждания
Европейските проекти в обл. Видин са нараснали тройно за шест месеца

Европейските проекти са шанс за много региони да станат по-добро място за живот, а за компаниите – да финансират идеите си. В новия програмен период Северозападна България е определена като приоритетен район и по много програми проектите ще получават бонус точки, ако изпълняват дейността си там или подпомагат развитието му. В помощ на компании и обществени организации Severozapazenabg започва нова поредица съвместно с консултантската компания „Елана Инвестмънт“. В нея ще ви съобщаваме за предстоящ прием на проекти, промени в условията и всичко важно, свързано с европейските фондове.

Нови процедури по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) се очаква да стартират през този месец, припомнят от „Елана Инвестмънтс“. Индикативният им график предвиждаше приемът на проекти да започне миналия месец, но имаше забавяне.

Една от процедурите е за „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“, с която могат да се финансират компании на по-малко от три финансови години. По нея се получава финансиране за разработка на иновации. Другата подобна процедура – за предприятия с над 3 години история, е отворена до 4 април. Тя беше отворена на 23 декември.

При кандидатстване за ОПИК проектите от Северозападна България получават 5 точки допълнително, което им дава приоритет при получаването на финансиране. Става въпрос за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Отворената сега процедура за компании с история е с общ бюджет 50 млн. евро, от които 15 млн. евро са за малки и микропредприятия, още толкова за средни и 20 млн. евро за големи. В зависимост от размера на компанията сумарната безвъзмездната помощ по новата процедура и получените преди това пари по „Конкурентосособност‘ може да е съответно до 2.5 млн., 5 млн. и 7.5 млн. евро.

Другата схема, която беше планирана за декември, е „Енергийна ефективност за МСП“. Тя е с бюджет от 90 млн. евро и би следвало да стартира прием също през януари 2016 г., припомнят от „Елана Инвестмънт“.

По приключилата миналата година процедура за подобряване на производствения капацитет в МСП са били подадени 844 проекта само в рамките на първия краен срок за ниско технологични и средно технологични производства, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски при връчването на първите договори в началото на годината. От думите му стана ясно, че за финансиране са одобрени 202 проекта с обща стойност 116.4 млн. лв. Отделно има близо 500 проекта, които отговарят на финансовите и технически критерии и за тях ще се търси възможност за допълнително финансиране, обясни Лукарски.

Подобни статии