Начало Икономика Еврофинансиране: Общини от Видинско очакват финансиране по селската програма

Еврофинансиране: Общини от Видинско очакват финансиране по селската програма

от Mariana Gomileva
822 преглеждания

Община Белоградчик е подала проектно предложение по Стратегия за воденото от общностите местно развитие, част от програмата за селските райони. Това съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ) – Видин след среща в Белоградчик. Кметът на града Борис Николов е обявил, че са сред първите общини, подали такова предложение, като част от Местна инициативна група, заедно с близките общини Димово и Макреш. Финансирането по програмата е за проекти, които подобряват условията на живот и помагат на хората в малки райони според потребностите им. Засега от община Белоградчик не са давали повече информация за какво точно ще се иска финансиране.

По време на срещата в града експертите от ОИЦ – Видин са представили възможностите за финансиране от различни европейски програми. Управителят на Центъра Мариела Савкова е акцентирала върху предстоящите процедури по „Развитие на човешките ресурси“ , „Дунавски партньорства за заетост и растеж“ и „Транснационални партньорства”, уточняват от ОИЦ. Според тях използването на тези програми е шанс за цялата общност да създаде дългосрочни партньорства със съседни държави. Експертите напомниха, че до 14 юни за прием е отворена процедурата „Добри и безопасни условия на труд“, а предстои отварянето и на “Енергийна ефективност за малките и средни предприятия”. Според тях двете процедури са „максимално изгодни за бизнеса и финансират широк спектър от неговите потребности“.
По време на срещата в Белоградчик посетителите са се интересували най-много от тези програми. От ОИЦ – Видин представиха и конкурса си за социално отговорен бизнес, в който всеки може да номинира работодател, прилагащ добри практики благодарение на европейските фондове.

Срещата е част от националната кампания на областните центрове за популяризиране на възможностите, които дават европейските фондове. Днес от централният управляващ орган обявиха, че са започнали обществено обсъждане на документацията за прием по процедурата „Развитие на управленския капацитет и растеж на малки и средни предприятия“. Тя е част от програма „Иновации и конкурентоспособност“. Предложенията се приемат до 17.30 часа на 28 април на адрес public.consultation@mi.government.bg.

Подобни статии