Начало Икономика Европейски пари ще подкрепят проекти за градско развитие и нови предприемачи

Европейски пари ще подкрепят проекти за градско развитие и нови предприемачи

от Mariana Gomileva
1406 преглеждания
Европейските проекти в обл. Видин са нараснали тройно за шест месеца

Два фонда с финансиране от Европейския съюз ще подкрепят градското развитие, предприемачи и стартиращи компании, съобщиха от управляващия орган. Вече са обявени финансовите посредници по Фонд за градско развитие (ФГР) и Фонд за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ). До края на годината за подкрепа могат да кандидатстват общини и общински предприятия, частни компании, публично-частни партньорства и физически лица. Процедурата е организирана от Фонд на фондовете, който е подчинен на Министерския съвет.

Парите ще бъдат отпускани под формата на заеми с гаранции за проекти, подобряващи градската среда, за стимулиране на икономическия растеж по региони и повишаване на енергийната ефективност. Този път финансирането е за 39 общини. Миналия период в обхвата бяха само седем, от най-големите. Част от парите ще се насочват за подкрепа на културното наследство и туризма. От предишния период с пари от ФГР са финансирани парк „Възраждане“ в София, ремонта на Централен градски пазар в Стара загора, реконструкция на Юнашкия салон във Варна.

Сред общините, които могат да се възползват по сегашния период 2014-2020 г. са Видин, Враца, Монтана, Лом, Плевен, Русе, Велико Търново, Свищов, Силистра, Горна Оряховица, Габрово и др.

За Северна България средствата във ФГР ще се управляват от „Регионален фонд за градско развитие“, собственост на банка „Сосиете Женерал“ (мажоритарен акционер), „Елана Инвестмънт“, „Елана Холдинг“ и „Болкан Адвайзърс“. Финансирането е за общо 353.3 млн. лв., осигурени от оперативна програма „Региони в растеж“. Програмата е продължение на инициативата JESSICA от миналия програмен период на ЕС. Този път парите са пет пъти повече и географския обхват е силно разширен, уточняват управляващите. Избраните посредници трябва да осигурят още 40% часто финансиране над отпуснатата сума по европрограмата. Така за градско развитие ще отидат общо близо 600 млн. лв.

За Южна България и София управляващ посредник е Обединение „Фонд за устойчиви градове“, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за устойчиво градско развитие и „Българска консултантска организация“.

Други 64.7 млн. лв. ще са за проекти на предприемачи – стартиращи или в начална фаза. Парите са осигурени от програма „Иновации и конкурентоспособност“, като от тях 37 млн. лв. ще бъдат за стартиращи компании, които вече имат напредък в развитието си. Управляващи на ресурса са „Некст Тех Венчърс“, с участници Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев, Александър Терзийски. Останалите 27 млн. лв. ще отидат за предприемачи в ранен етап, които тепърва започват да развиват бизнес. В тази част управлението е поверено на „АД-Венчърс“, в което влизат „Клийнтех България“, „Мета Венчърс“ (Италия), Франческа Натали, Анна Амати, Марияна Хамънова – Рондини и Христо Балинов.

Предвидено е финансиране на повече от 200 предприятия, с инвестиция от 25 хил. евро до 1 млн. евро във всяко едно.

За останалия финансов ресурс от 35.7 млн. лв. ще се избира друг управляващ. Процедурата ще започне есента, тъй като засега има само един кандидат, отговарящ на условията. От управляващия орган се надяват да се осигури конкуренция и по-добри оферти.

Подобни статии