Начало Еврофинансиране Европейска седмица на регионите и градовете 2021

Европейска седмица на регионите и градовете 2021

от Mariana Gomileva
257 преглеждания

Плакат на 19-та Европейска седмица на регионите и градовете с лицата на домакините от ЕС

Европейската седмица на регионите и градовете (#EURegionsWeek) е най-голямото ежегодно събитие в Брюксел, посветено на политиката на сближаване. Toва означава, че е най-голямото събитие за регионална политика в Европейския съюз, по време на което градовете и регионите демонстрират способността си да създават растеж и работни места, да прилагат политиката на сближаване на Европейския съюз и да доказват значението на местното и регионалното ниво за доброто европейско управление. Тази „Седмица“ се превърна в уникална комуникационна и мрежова платформа, обединяваща региони и градове от цяла Европа, включително политици, администратори, експерти и учени. През последните 18 години форумът направи много за да насърчи обмена на добри практики.

Европейската седмица на регионите и градовете се организира съвместно от Европейския комитет на регионите (COMITEE OF THE REGIONS) и Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ (DG REGIO) на Европейската комисия.

Поради пандемията COVID-19 събитието през 2020 г. беше първото дигитално издание, което никога не беше организирано, привличайки повече от 10 000 участници онлайн. Тази година то надхвърли този брой и в него се включиха цели 17 000 участника от 300 региона в цяла Европа.

Под заглавието „Заедно за възстановяване“, дискусиите в Брюксел от 11 до 14 октомври 2021 г. се фокусираха върху мерки и публични политики за едно по-справедливо, по-зелено и по-дигитално бъдеще за възстановяване. Партньорите и участниците обсъдиха и обмениха добри практики и идеи по четири теми:

  • Кохезия

  • Зелен преход

  • Дигитален преход

  • Ангажиране на гражданите

Новата политика на сближаване и новото поколение програми на ЕС за 2021-2027 г., както и финансовите инструменти на ЕС за справяне с кризата COVID-19, бяха в центъра на събитието през 2021 г. По тяхна линия само за 4 месеца са одобрени 34 милиарда евро за регионите и градовете. Важно е да се отбележи, че EURegionsWeek служи и като платформа за насърчаване на текущия дебат за демокрацията и ангажираността на гражданите за бъдещето на Европа.

На пресконференцията за стартирането на 19-ата Европейска седмица на регионите и градовете през 2021 г., Комисията направи преглед на изпълнението на Помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU). Само за четири месеца по нея бяха одобрени 34,1 млрд. евро и изплатени 3,5 млрд. евро и REACT-EU стана първият инструмент на NextGenerationEU, по който бяха направени плащания за възстановяването на държавите членки.

Председателят на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас заяви: „Твърде често Европа е свързвана само с 27-те държави членки. ЕС е много по-богат: той включва над 300 региона, 90 000 общини и над милион и сто хиляди местни и регионални политици, представляващи над 400 милиона души. Винаги трябва да има диалог между националните правителства и регионите и да се отчита в по-голяма степен нашето многообразие и богатство.“

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Политиката на сближаване беше на първа линия по време на спешната фаза от пандемията и отново е една от най-важните политики за възстановяването на ЕС. Инструментите на политиката на сближаване предоставиха необходимото медицинско оборудване на гражданите, подадоха ръка на малките предприятия и съществено допринесоха за цифровия и екологичния преход на целия ЕС. Доволна съм, че тези постижения все повече се признават и от европейските граждани. Регионите и хората трябва да останат от централно значение за усилията на държавите членки по възстановяването.“

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Никола Шмит заяви: „Всяко похарчено чрез ЕСФ евро означава инвестиция в хората. Структурните и кохезионните фондове, и особено програмата REACT-EU, работят за възстановяването от пандемията. Благодарение на подкрепата от ЕС дружествата успяха да запазят работните места, като на най-нуждаещите се бяха раздадени пакети с храна. Това е солидарността на ЕС в действие и се радвам да видя, че тази инвестиция в хората и във възстановяването се отплаща.“

По традиция, по време на Европейската седмица на регионите и градовете и през 2021 г. се раздадоха наградите за най-успелите млади журналисти от ЕС, The Megalizzi–Niedzielski prize for aspiring journalists, допринасящи за диалога между институциите на ЕС и неговите граждани.

Автор: Мариана Гомилева

 

 

 

Подобни статии