Начало Икономика Европа се обръща към малките градове и села

Европа се обръща към малките градове и села

от Mariana Gomileva
1231 преглеждания

Текст и снимки: Мариана Гомилева, Порто, Португалия

Време е Европа да се обърне към по-малките градове, селата и рядко населените райони във всички краища на Евросъюза, и да се вслуша в проблемите им, за да се намери общото им решение. Около тази стратегия се обединиха участниците в 4-ия Форум на градовете CITIES FORUM 2020, който се проведе на 30-31 януари 2020 г. в Португалия, под мотото „Задно оформяме устойчиво градско бъдеще“. Форумът е двудневно голямо събитие на Европейската комисия, обединяващо ключови заинтересовани страни от европейско, национално и местно ниво. Той е място за всички заинтересовани страни да се възползват от общите постижения и да разгледат бъдещите насоки на градското развитие в рамките на политиката на сближаване, включително бъдещето на Градската програма за ЕС. Северозападна България е един от най-бедните райони на ЕС, с увеличаващо се обезлюдяване и затова чуждестранният опит как да се задържат младите хора и как да се привлекат повече инвестиции е от особено значение.

Форум на градовете 2020

Участници във Форума на градовете 2020, Порто, Португалия

Форумите на градовете се организират от Европейската комисия – Генерална дирекция за регионална и градска политика (DG REGIO) и тази година домакин беше град Порто (градът е избран след процес на подбор, в който се състезават повече от 20 града). В конференциите се включиха повече от 700 участници от цяла Европа, сред които политици и представители на местните власти и общинските съвети.  Акцент в дискусиите беше темата как може по-добре да се работи с градовете по въпроси като изменението на климата, дигитализацията и кръговата икономика.

Обсъдиха се общите постижения и бъдещите насоки на градското развитие в рамките на политиката на сближаване и Програмата за градовете на ЕС. Сред темите бяха още:

  • използването на европейските фондове за регионално развитие, жилище и равен достъп до услуги;
  • засилването на цифровата трансформация;
  • пътят към по-доброто разработване на градска политика и градски инвестиции;
  • локализирането на целите на Програмата на ООН за устойчиво развитие 2030 г.

Форум на градовете 2020, Порто, Португалия / снимка: Мариана Гомилева

Повече средства за градовете, но разпределени по рационален начин

Еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра припомни, че „през периода 2014-2020 г. европейските ресурси, пряко предназначени за градовете, са повече от 117 милиарда евро и от тях 17 се управляват директно от градовете“. В допълнение, предложението за бюджет 2021-2027 „вече предвижда увеличение от 5% на 6% от дела на структурните фондове, предназначени за устойчиво градско развитие“. Това са плановете, въпреки ограниченията на бюджета, който трябва да се справи с излизането на Обединеното кралство и със съпротивата на много държави-членки да приемат увеличение на националните вноски в общия бюджет.

Еврокомисар Елиза Ферейра пред журналисти, на Форума на градовете 2020, Порто, Португалия / снимка: Мариана Гомилева

„В момента градската програма е разпокъсана между твърде много сектори и инструменти на политиката. Ще започнем процес на рационализация. За новия програмен период ние предлагаме да обединим усилията си в една инициатива: Европейската градска инициатива, с половин милиард евро за укрепване на капацитета, иновациите, споделянето на знания и изграждане на мрежи. Време е да се фокусираме върху подобряването на условията за живот в по-малките населени места на Европа, които заслужават подкрепа, за да се развиват и да задържат хората си по родните им места“, подчерта еврокомисар Ферейра.

Еврокомисар Елиза Ферейра разглежда проекти на Форума на градовете 2020, Порто, Португалия / снимка: Мариана Гомилева

След семинарите на Форумът на градовете, кметовете от различни градове на ЕС разгледаха настоящите си предизвикателства и споделиха своите конкретни виждания за по-добро разработване на градска политика и градски инвестиции.

Представяне на проекти на Форума на градовете 2020, Порто, Португалия / снимка: Мариана Гомилева

Малка изложба беше отворена и за участниците в събитието, където градските организации и мрежи бяха домакини на щандове на които предоставяха информация за градски програми и инициативи.

Северозапазена БГ ще поднесе скоро на читателите си конкретна информация за най-интересните и полезните конкретни решения от форума.

 

 

 

 

Подобни статии