Начало История Държавния архив представя наследството на арх. Майер Аладжемов

Държавния архив представя наследството на арх. Майер Аладжемов

от Mariana Gomileva
1380 преглеждания

Проекти на арх. Аладжемов | снимки: ДА – Видин

Държавният архив във Видин отпразнува Международния ден на архивите с документална изложба и награждаване на дарители, приятели и читател от предходната 2017 година. На 9 юни световната общност на архивистите отбеляза за десети пореден път своя професионален празник, който тази година се проведе под мотото „Архивите: управление, памет и наследство“.

Гости на празника бяха Венци Пасков – зам. кмет на Община Видин, Анжело Методиев – зам. областен управител, отец Илия Симеонов, Емилия Николова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Видин, арх. Галина Антова – председател на Регионалната колегия на архитектите във Видин, бившите директори на видинския архив – Лиляна Димитрова и Цветана Цолова, дарители, представители на образователни и културни институции, и на видинската еврейска общност, архитекти, много приятели на архива.

Представената документална изложба е за един от най-изявените архитекти на Видин от първата половина на миналия век – Майер Аладжемов и включва част от съвсем ново постъпление, прието през месец май 2018 г., което предстои да се обработи съгласно архивната методика и да се предостави за използване от изследователите. Ценните документи на арх. Аладжемов се предлагаха в аукцион по интернет. С финансово дарение от Камарата на архитектите в България документите бяха откупени. Благодарни сме за посредничеството, оказано от арх. Галина Антова и на Управителния съвет на КАБ за дарените средства. Документите са резултат от житейския и служебния път на арх. Аладжемов.

В основната си част представляват кореспонденция между него, съпругата му, роднини и приятели и отразяват обучението му в университетите в Берлин и Мюнхен, формирането на бъдещия архитект, кореспонденция от началото на професионалното му развитие в Пловдив, от участието в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Кореспонденцията с родственици е ценно свидетелство за живота на видинските евреи в България и след изселването им в Израел. Хронологичният обхват на документите е 1901–1969 г.В изложбата служебната дейност на арх. Аладжемов във Видин е представена и от документи, които се съхраняват във фондовете на Видинската еврейска община, Градското общинско управление, Окръжното и Околийското инженерства, личния фонд на краеведа Христо Лишков.

Лични снимки на арх. Аладжемов

На Камарата на архитектите в България се връчи благодарствена грамота за щедрия дарителски жест. За трета поред година архивите в България награждават свои дарители, приятели и читатели от предходната година. Годишните награди на Държавен архив – Видин за 2017 г. получиха:

– Борис Цацов от София, в категория “Дарител, направил най-ценното дарение за 2017 г.“. Той е дарил ценни документални материали с хронологичен обхват 1884–2016 г. от служението на Проватски епископ Антоний, заведени в личен фонд на епископа и колекция „Дарено от Борис Цацов“, формирана в резултат на изследователската и събирателската дейност на Борис Цацов, която включва документални материали с хронологичен обхват преди 1887–2017 г., 1506 снимки от събития с участието на свещенослужители – православни и католически от цялата страна и от фронтовете на войните 1912–1913, 1915–1918 г., портретни и групови снимки на политици, пощенски картички – свързани с история на Българската православна църква, манастири, църкви, исторически личности. Освен на Видинския архив, през 2017 г. Борис Цацов е направил ценно дарение и на Държавния военноисторически архив.

– инж. Лиляна Петрова, пенсионер, бивш главен експерт в архива, в категория “Приятел на архива за 2017 г.”. Тя изготви вътрешни описи на архивни единици с общо 1461 листа технически документи от периода 1897–1929 г. и извърши въвеждане на исторически справки за Информационната система на държавните архиви.

– Димитър Тодоров от Видин, в категория “Читател, направил най-много посещения в читалнята през 2017 г.”. Той работи по темата „Данни за учени от Видинския край“.

Благодарствени грамоти получиха и хората, подпомогнали архива с обезпечаване на технически ресурс и поддръжка на сградата – екипът на Областна администрация – Видин, в лицето на областния управител г-жа Албена Георгиева и г-жа Иванела Андреева, секретар на Община – Видин.

Текстът е предоставен на severozapazenabg.com от Светлана Кръстева, Началник отдел в „Държавен архив“ – Видин.

Сгради, проектирани от талантливия видинчанин

Подобни статии