Начало История Държавния архив в София ще получи документи на проф. Виден Табаков

Държавния архив в София ще получи документи на проф. Виден Табаков

от Mariana Gomileva
1092 преглеждания
Проф. Виден Табаков - един космос от Северозапада до НАСА

Проф. Виден Табаков | снимка: „Белоградчишки ежедневен илюстрован лист“

Документи на проф. Виден Табаков, ученият от НАСА с произход от с. Стакевци, ще бъдат прехвърлени от САЩ в Държавна агенция „Архиви“, съобщава телевизия BIT. Инициативата е на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, благодарение на която в централния архив ще има личен фонд на учения. Досега документите са съхранявани в университета в Синсинати. От 50-те години Табаков се премества да живее в Синсинати със семейството си, където получава и професорска титла от университета.

В България ще пристигнат дипломата за средно образование, проектът му за докторска степен, паспорти и отличия.

Проф. Виден Табаков е една от най-значимите фигури на космическото инженерство. Учил в Германския университет в Прага, той се прехвърля да учи в Берлин поради интереса си към аерокосмическите проучвания. Заради тежките бомбардировки остава само един семестър и се диломира от университета във Виена. За известно време работи с Вернер фон Браун, германският конструктор на ракетите „Фау“. След края на Втората световна война Табаков заминава за Аржентина, където работи по свръхзвуков самолет, а през 1955 г. се връща в Германия. Малко след това получава покана от фон Браун да се присъедини към екипа му в Алабама, за да работят заедно по космическата програма на САЩ. Българинът заминава и така започва ползотворната му работа по „Аполо“. Негови разработки са ключови за изпращането на първия екипаж на Луната.

В Синсинати проф. Табаков създава Института за космическо инженерство (Graduate School of the University of Cincinnati), където се обучават много бъдещи учени.

Виден Табаков е роден на 14 декември 1919 г. в с. Стакевци, първоначалното си образование получава в Белоградчик. Прогимназия и средно учи във Видинската мъжка гимназия „Цар Симеон Велики“. Работи и обучава до последните си години. Умира в дома си на 6 юни 2015 г.

Подобни статии