Начало Новини Белоградчик и Видин са част от два туристически маршрута

Белоградчик и Видин са част от два туристически маршрута

от Mariana Gomileva
2351 преглеждания

Зам. кметът на Белоградчик участва в две международни плаващи конференции – Регионална конференция за териториално сътрудничество  и Европейски културни маршрути в средния и долен Дунав

Danube ConferencesОт 27 май до 3 юни 2013 г., Росен Младенов – зам. кмет на Община Белоградчик, участва в плаваща Регионална конференция за териториално сътрудничество и Европейски културни маршрути в средния и долен Дунав: „По пътя на Римските императори“ и „По пътя на виното”. Участниците в конференцията преминаха по река Дунав, по вода на борда на пътнически кораб с маршрут Видин – Братислава.

По време на Регионалната конференция за териториално сътрудничество бяха представени добри практики по създаването на Обединения за териториално сътрудничество /EGTC/, като инструмент за засилване на трансграничното сътрудничество в различни сфери на обществения, икономическия и културен обмен между дунавските държави. Участваха представители на местните и централните власти, и неправителствени организации от дунавските страни.

В конференцията Европейски културни маршрути в средния и долен Дунав: „По пътя на Римските императори“ и „По пътя на виното” участваха делегации от България, Румъния, Сърбия и Хърватска. Всяка държава представи обекти от двата маршрута на своя територия по течението на Дунав. В края на дискусията се очерта последователността на двата пътя, като община Белоградчик участва с крепостта „Калето” и винарски изби „Магурата” и „Боровица”. По настояване на представител на българската делегация в маршрутите бе включен и Видин. Така се увеличава възможността за по-продължителен престой на туристи на териториите на общините Белоградчик и Видин. По време на конференцията бяха установени контакти с представители на туроператорски фирми от България, Румъния, Сърбия и Хърватска.

Автор: Любомир Веселинов

no images were found

Подобни статии