Начало Икономика До 100% субсидия може да получат проекти за по-добри условия на труд

До 100% субсидия може да получат проекти за по-добри условия на труд

от Mariana Gomileva
1076 преглеждания

За големите компании финансирането е до 80% | снимка: Весела Николаева

В помощ на компании и обществени организации Severozapazenabg започна поредица съвместно с консултантската компания „Елана Инвестмънт“. В нея ще ви съобщаваме за предстоящ прием на проекти, промени в условията и всичко важно, свързано с европейските фондове.

Приемът на проекти за развитие на човешки ресурси се очаква да започне до края на април, съобщават от „Елана Инвестмънт“. Публичното обсъждане на документите по процедурата „Добри и безопасни условия на труд“ приключи на 7 април. Тя е част от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Общият бюджет на процедурата ще бъде 80 млн. лв. Срокът за подаване на проекти ще бъде в рамките на два месеца от датата на обявяване на старта.

Какво ще се финансира

Микро, малки и средни, както и големи предприятия могат да кандидатстват за финансиране на проекти, свързани с разработване, адаптиране и въвеждане на системи за развитие на човешките ресурси. За осигуряване на безопасни условия на труд може да се финансира закупуване на предпазни средства, а също и реконструкция на сгради. Работодателите, които имат нужда да организират редовен транспорт за персонала до работното място, могат да получат безвъзмездна помощ за осигуряването му в рамките на една година. В проектите може да се включи обучение на персонала относно ползването на въведените средства за обезопасяване на работната среда, както и за рисковете за здравето на работното място.

Финансират се също дейности по осигуряване на социални придобивки като дори се включват ремонт и оборудване на места за отдих, спортни съоръжение и др. Микро, малките и средните предприятия могат да получат 100% покриване на проекта с безвъзмездна помощ, докато големите предприятия – до 80%. За работодателите е важно, че процедурата позволява покриване изцяло на разходите по трудови възнаграждения, включително осигурителните вноски от работодателя, на хората, които управляват проекта, както и командировъчните и консумативите, свързани с реализацията на инвестицията.

До 200 хил. евро субсидия

Минималният грант на проект може да бъде 50 000 лв., а максимумът достига до 391 166 лв. Тази процедура се провежда по инвестиционен режим „минимални помощи, което предполага, че един бенефициент не може да получи грант повече от 200 000 евро в рамките на 3 финансови години.

Предимства при класиране

Проекти, които включват мерки за подкрепа на лица над 54 годишна възраст, или такива, които са свързани с опазване на околната среда, ще получат допълнителни точки при оценката, което ще им даде предимство в класирането.

За всички, които искат да се запознаят с актуалните оперативни програми, продължават срещите с експерти на Областните информационни центрове. На 20 април от 11 часа ще започне срещата в Георги Дамяново. Служителите на ОИЦ – Монтана ще очакват всички граждани и представители на бизнеса от 11 часа в залата на общината. Там те ще представят актуалната информация по „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“, както и Програмата за развитие на селските райони. На 14 април ще са срещите в Кула и Чипровци.

Подобни статии