Начало Забавления Десети международен карнавален фестивал „Фършанги“

Десети международен карнавален фестивал „Фършанги“

от Mariana Gomileva
2445 преглеждания

Жени облечени като мъже и мъже, които се правят на жени, в компанията на свещеници, танцьорки, вещици, приказни създания, животни, дяволчета, феи, литературни герои и дори филмови персонажи – това са участниците в международния традиционен фестивал „Фършанги“.

На 22.02.2020 г., както винаги, в селото на банатските българи, Бърдарски геран, той ще събере много гости от България и чужбина. С този цветен, весел карнавал се отбелязва приключването на зимния сезон, прогонването на злите сили и празникът Заговезни. Това е ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят. Жителите на Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват тъмни сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки, който желае, може да се включи в празника, условието е да бъде маскиран.

„Фършанги“ 2018 / снимка: Весела Николаева

Десетото издание на международния карнавален фестивал „Фършанги“ ще започне в събота от 10 ч. с празнично шествие от сградата Народно читалище „Съединение 1923“ до Етнографския музей, където ще се извърши обичаят „Бърборене“.

От 14:00 ч. до 16:00 ч. в музея посетителите ще могат да видят типична банатска къща. За по-добра организация и удобство, обиколка с музеен уредник ще се провежда на групи с времетраене 20 мин. След това, празникът ще продължи в големия салон на читалището с хумористичен концерт и ще завърши на площада на селото с всеобщо веселие.

В рамките на фестивала, по традиция се провежда и базар със занаятчийски предмети и традиционните за банатските българи месни и тестени изделия от местни производители.

Читалището за поредна година ще изложи своите продукти в „Банатска соба“.

Освен месните пушени деликатеси, тази година организаторите са разработили и нови продукти. В „Пекарната“ ще се предлагат автентични тестени сладки и солени изделия от банатската кухня. Бърдарските домакини от няколко дни приготвят и домашните „листа“ за традиционната „чорбъ-листа“. Това е емблематична за банатската кухня супа, която ще се раздава на всички посетители безплатно на празника.

По време на фестивала фършанги посетителите ще могат да се докоснат до света на банатските българи, да разгледат традиционните им носии и да се насладят на хубава българска музика.

Довиждане, мила зима, очакваме те слънчева пролет!

Подобни статии