Начало Градска среда Ден без асансьори и в Северозапада

Ден без асансьори и в Северозапада

от Mariana Gomileva
992 преглеждания

Момичетата от танцова формация „Пъстренец Jr.“ запечатаха символично асансьорите във важни публични сгради в Монтана, в Деня без асансьори / снимка: ОМД-Монтана

No Elevаtors Day – „Денят без асансьори“ е прекрасен повод да си напомним, че всеки, независимо в коя възрастова група спада, трябва да бъде физически активен. Всеки вид движение е от значение. Световната здравна организация препоръчва поне 150 до 300 минути умерена до енергична аеробна активност на седмица за всички възрастни, включително хора, живеещи с хронични заболявания или увреждания, и средно 60 минути на ден за деца и юноши. Насоките на СЗО подчертават колко е важно да бъдем активни заради нашите тела и умове и какви са благоприятните резултати от това за всички възрасти и професии.

Екипът на ОМД-Монтана пред запечатания асансьор / снимка: ОМД-Монтана

И тази година Младежки дом – Монтана се включва в инициативата No Elevаtors Day – „Ден без асансьори“. На 27 април символично ще се запечатат асансьорите в Областна администрация Монтана, Регионалната здравна инспекция и кафе – бар The Hub. Техни служители ще препоръчват на посетителите да ползват стълбите.

Всички дейности, част от традиционния „Ден без асансьори“ са доброволни, така че достъпът до асансьорите ще бъде гарантиран за хора с увреждания, както и за тези, които не желаят да участват в кампанията. Седмото издание на инициативата ще се проведе в градове от цялата страна. Главната цел е да се съсредоточи общественото внимание върху важността от физическата активност за здравето и благосъстоянието на населението. И също така да демонстрира на гражданите колко лесно е да се движат, независимо от натовареното им ежедневие. Да изберем стълбите, вместо асансьора е един много добър пример за това как можем да сме физически активни навсякъде и по всяко време.

Ден без асаньори / снимка: сдружение „BG Бъди активен“

Защо е важно да качваме стълбите?

· Ако изкачвате два етажа дневно ще се сбогувате с 2.7 кг за една година.

· Сърцето ви ще ви бъде благодарно, ако се качите по стълбите и се раздвижите.

· Рискът от смъртност намалява драстично, ако изкачвате 55 етажа седмично.

· Изкачването на стълби гори между 8 и 11 ккал на минута, което е висок енергоразход в сравнение с други физически активности с умерена интензивност.

· Хората, които използват стълбите ежедневно са в по-добра форма и имат по-голям аеробен капацитет.

· Изкачването на стълби и костната плътност при жени след менопауза са пряко свързани.

· Използването на стълби повишава силата на мускулите на краката, което намалява риска от контузии при по-възрастните.

· Прекарваме 2/3 от живота си на работното място. За да водим здравословен начин на живот трябва да намерим начин да включим повече физическа активност в ежедневието си.

· Можете лесно да достигнете препоръчителното време от 30 мин. физическа активност дневно, ако се качвате по стълбите.

· Изкачването на стълби е един от начините, чрез който можете да се справите със стреса на работното място.

· Проучвания сочат, че рискът от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт е много по-нисък при хората, които редовно използват стълбите.

· Качването по стълби доста често изисква по-малко време, отколкото използването на асансьора в пиковите часове.

· Изкачването на стълби гори калории, а не електричество!

· Работодателите, които предлагат програми свързани с физическа активност и по-конкретно с изкачването на стълби на служителите си, ще подобрят тяхната комуникацията, работата в екип и приятелската атмосфера.

„Ден без асансьори“ е събитие с глобален характер, част от кампанията NowWeMOVE. В България се координира от сдружение “BG Бъди активен”.

Ден без асаньори / снимка: сдружение „BG Бъди активен“

Източници: Сдружение „BG Бъди активен“, ОМД Монтана

Подобни статии