Начало Икономика Две общини представиха Северозапада в международното изложение „Ваканция и СПА“

Две общини представиха Северозапада в международното изложение „Ваканция и СПА“

от Mariana Gomileva
1495 преглеждания

Част от изложбения щанд на Община Видин на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2022 / снимка: Мариана Гомилева

След двете най-тежки години в историята на туризма в световен мащаб, близо 120 изложители от страната и чужбина се събраха в София да представят своя потенциал и атрактивни предложения за туристите по време на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО. Най-голямото туристическо изложение у нас се проведе под егидата на Министерство на туризма на Република България, под наслов „Да се върнем към нормалното!“. Освен презентации на хотели, туроператори, хотелски доставчици и институции, събитието включи и активна конферентна част. Идеята беше да се обменят успешни практики свързани с туристическата индустрия, която постепенно и уверено се възстановява. На 24 и 25 февруари 2022 г. в залите на Интер Експо Център София своите покани за пътувания и нови преживявания отправиха туристически компании, хотели, културни обекти, национални и регионални представителства, местни и национални власти от България, Гърция, Великобритания, Индия, Испания, Ирак, Монголия, Финландия и др.

Щандът на Монголия / снимка: Мариана Гомилева

Общините бяха сред най-многобройните участници в 38-ото издание на Международното изложение „Ваканция и СПА“. Освен потенциала на дестинациите, които представляват, местните администрации подкрепиха сериозно туристическия бизнес от регионите и активно промотираха културни събития и забележителности. От северозападна България се представиха Община Видин и Община Вършец.

Щандът на Община Видин / снимка: Живка Николова

Щандът на Община Видин привлече посетителите на изложението с красива визия, пренасяща на брега на река Дунав, с изумителна гледка над крепостта Баба Вида. Специален акцент в презентацията на общината беше селекцията от класни реколти вино от автентичните местни сортове грозде гъмза, памид и др. на изба „Видинска гъмза“. Собственикът ѝ, известният потомствен винопроизводител Петко Миков, уточни: „Желанието ни е гостите на изложението да се докоснат до част от изживяването, което получават туристите, посещавайки нашия край. Най-голямата награда за труда ни е да видим как хората нямат търпение идвайки във видинския регион, да разгледат безбройните му природни, културни и исторически забележителности и да завършат обиколката си с приятни духовни емоции, съчетани с директна наслада за сетивата. Наистина няма нищо по-прекрасно от доволни туристи, които споделят по между си впечатленията си от екскурзията през деня, посрещайки заедно магичните пурпурни залези над река Дунав и отпивайки чаша хубаво местно вино, със запомнящ се вкус.“ Освен типичната за региона гъмза, предложена дори в бутилка Двоен Магнум, гостите на изложението бяха очаровани и от отличаващата се с мекотата си 20-годишна Дунавска ракия.

Щандът на Община Видин / снимка: Мариана Гомилева

Старши експертът „Туризъм“ в Община Видин, Цецка Цокова, която има предишен опит и като екскурзовод, сподели: „Приятно ми е, че посетителите на форума се интересуват от туристическия потенциал на Видин. Разглеждат подробно картите с културно-историческите забележителности, каталозите и албумите, които съдържат любопитна информация и коментират фотосите с емблематични места от нашия регион. Община Видин наистина има какво да предложи на гостите си и всеки е добре дошъл да разгледа това очарователно кътче на страната ни и се потопи в уникалната му атмосфера.“

Община Вършец също привлече с интересни предложения за пълноценно прекарване на времето сред чистата природа на северозападното градче, известно с лековитите си минерални извори и богата си история. Даниела Лилова, която представляваше общината обясни: „Известен като Град на здравето, Вършец се свързва с личността на д-р Дамян Иванов. Именно неговите 10 правила за добро здраве и дълъг живот оформихме в стилна историческа брошура. Към това добавихме и безплатна книга с автобиографията и спомените му, които пресъздават прекрасно как е изглеждал първият курорт на България още преди стотина години.“

Щандът на Община Вършец / снимка: Мариана Гомилева

Към информацията за местата за настаняване, възможностите за спорт и атракции в региона, детайли за фестивалните събития и предложенията за туристически маршрути, щандът на Община Вършец разполагаше и с конкретни брошури за многобройните мероприятия по проекта „Нови дестинации в трансграничния туризъм“. Те запознават с възможностите за конферентен,  културно-исторически, и балнео- туризъм. Не са пропуснати и интересни детайли за характерните паркови зони и алеи, както и за типичните местни обичаи и празници.

„Туризмът е бизнес, който се случва на живо! Хората повече от всякога мечтаят за нови места и нови изживявания. Радваме се, че рестартирахме срещите лице в лице, директният контакт е решаващ, защото доверие се гради лице в лице“, споделиха организаторите на изложението.

 

Подобни статии