Начало Забележителности Два нови спортно-туристически центъра в Белоградчик

Два нови спортно-туристически центъра в Белоградчик

от Mariana Gomileva
1155 преглеждания

Природните дадености на Белоградчик и региона са привлекателно място за спорт и туризъм и носят пълноценно изживяване за тялото, ума и духа.

В сградата на Спортна зала – Белоградчик отвориха врати център на Сдружение „Спорт за теб и мен” – спортен клуб по кану-каяк, с председател Станислав Стоичков, и туристически център на Сдружение „Арете – Спорт“, с председател Иван Терзийски. („Арете“ – Това е мощна дума, която за древните гърци означава съвършенство. Това e върховният израз на човешкото величие – морално, физическо, духовно.)

Двете организации разполагат с професионална спортна екипировка за различни видове спорт – велосипеден туризъм (планински и шосейни велосипеди), водни спортове – каяци, канута, специализирани лодки, както и драконови лодки за любителите на приключения. Спортните събития с лодки ще бъдат реализирани на езеро Рабиша и язовир Дъбравка от Сдружение „Спорт за теб и мен“. Организацията вече има реализирани редица спортни активности – туристически походи, велопоходи в региона и план за продължаващи дейности, чиито спортни активности предстоят.

Голяма част от спортните събития на сдружението се осъществяват съвместно с румънските им партньори. В плановете са заложени ежегоден велосипеден туризъм, туристически походи и практикуването на водни спортове от все по-широк кръг хора. Спортните дейности могат да бъдат с различна насоченост – състезателен характер; любителски спорт, семейно или неповторимо преживяване в сплотяването на екип за планиращите тим билдинг, както и реализирането на спортни събития за хора в неравностойно положение.

Събрани от страстта, която всички споделят – изследване на природата в нейното великолепие и защитаване на културните и природни ценности. Двете организации са ръководени от желанието да се разработи нов вид туризъм, съчетание между развлекателен, екологичен и спортен туризъм, чиято основна цел е насърчаване към здравословен начин на живот и промотирането на ресурсите на природното наследство на региона.

В периода от 22 до 26.07.2020г., „Спорт за теб и мен” – спортен клуб по кану-каяк, съвместно с румънските си партньори спуснаха лодките си във водите на езеро Рабиша и язовир Дъбравка за участие в спортна инициатива, реализирана за хора с увреждания и семейства. В събитието участваха 20 души.

Каяци край Белоградчик / снимка: община Белоградчик


Любовта към живота, водата, спорта, партньорството и приключението свързва участниците, както от българска, така и от румънска страна.

Пожелаваме успех на Спортните клубове във всичките им дейности – за малки и големи любители на природата и спорта, и се радваме на нашето бъдещо сътрудничеството.

Източник: Община Белоградчик

 

Подобни статии