Начало Култура Два града от северозападна България се включват в „Нощ на литературата“ 2020

Два града от северозападна България се включват в „Нощ на литературата“ 2020

от Mariana Gomileva
1541 преглеждания

Нощта на литературата зае важно място в Културния календар на редица български градове и стана неразделна част от него. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и, докато се разхождат из читателските гнезда, слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

Успешната комбинация от необичайните места за четене, приятното представяне на откъси от книги и самият литературен текст предлагат незабравимо културно изживяване и възможност публиката да се запознае с творчеството на съвременни европейски автори. Нощта на литературата показва колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите от големи и малки езици, а и на издателите. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления. 

Деветата за България Нощ на литературата ще бъде на 7 октомври 2020 г. от 18:00 до 21:30 ч. Освен столицата, в Нощта на литературата тази година ще се включат още 13 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Основни партньори и организатори на Нощта на литературата 2020 са: Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

Монтана за първи път ще се включи в инициативата Нощ на литературата. Съвременна литература, интересни места, известни лица. Такава е Нощта на литературата, която запознава широката публика с откъси от произведения на европейски писатели, изпълнявани от популярни личности на нетрадиционни за четене локации. В Монтана това са Регионална библиотека „Гео Милев”, експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана, на ул. „Граф Игнатиев” 3 и Художествена галерия „Кирил Петров”. Публиката ще посети трите читателски гнезда, за да чуе откъси от творби на различни европейски автори, преведени на български език.

В Нощта на литературата, в Монтана, по едно и също време, откъси от произведения на съвременни европейски автори, ще се четат в РБ „Гео Милев“, Регионален исторически музей и Художествена галерия „Кирил Петров“.

В РБ „Гео Милев“, на 7 октомври от 18:00 часа, ще представим творби на автори от Австрия, Италия, Македония, Полша, Португалия, Словения и Франция.

В ролята на четци ще влязат : Иво Иванов – председател на ОбС – Монтана, Мартен Калеев – писател, Анелия Иванова – Тодорова – директор на РБ „Гео Милев“, Ангелина Емилова – директор на Държавен архив, Зофия Сердева – психолог, Мими Цочева – педагог и Светлана Трашлиева – журналист.

 Координатори на Нощ на литературата 2020 в Монтана са:

Нели Василева – Община Монтана, тел. 0889 28 99 00

Пенка Вацкова – РБ „Гео Милев”, тел. 0889646807

д-р Ваня Иванова – РИМ – Монтана, тел. 0876630678

За първи път Враца също се включва в Нощта на литературата

Три ще бъдат обособените четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори. Първата локация е Регионална библиотека „Христо Ботев“, където от 18.00 ч., на открито, ще се четат откъси от творби за деца от сръбски и немски писатели. Литературното пътешествие ще продължи в 18.45 ч., в кафене „Старата къща“, с произведения на френски и английски творци. На терасите на Младежки дом, от 19.30 ч., ще бъдат представени книги на италиански и шведски автори.

Събитието „Нощ на литературата“ 2020 в града под Околчица се организира от Община Враца, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Младежки дом.

Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления.

В градовете организатори и координатори на Нощта на литературата са самите общини в партньорство с библиотеки, читалища, музеи, младежки организации и др.

Актуална информация ще намерите на: http://www.noshtnaliteraturata.com/ и във фейсбук страницата на събитието: @noshtnaliteraturata.

Подобни статии