Начало Култура Да полетим с балон с Жул Верн

Да полетим с балон с Жул Верн

от Mariana Gomileva
2102 преглеждания

Жул Верн е един от най-четените романисти, превеждан на 148 езика според статистиката на ЮНЕСКО. Автор е на пиеси, либрета за оперети, разкази и на над 70 романа. Широко разпространено е мнението, че той е един от създателите на жанра научна фантастика. Романите му са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории, а в тях действието се разгръща чрез полета на въображението.

Светът се разделя с велия писател Жул Верн нa 24 март 1905 г., когато той е на 77-годишна възраст.

Пред гроба на Жул Верн в Амиен е поставен паметник, изобразяващ как писателят излиза от ковчега си, за да протегне ръка към небето

Интересен, но малко известен факт е, че великият писател е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение – „Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“), който излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя. Главният герой в него е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война.

Жул Габриел Верн е роден на 8 февруари 1828 година в семейството на адвокат. Докато учи право в Париж, влиза в литературните среди. Първата му пиеса „Пречупени сламки“ се играе, когато той е на 22 години. За да се издържа, работи при нотариус, а по-късно става борсов посредник. Междувременно пише повести, но огромен успех през 1863 г. му носи романът „Пет седмици с балон”. Това вдъхновява Жул Верн да продължи да пише в същия жанр, съпровождайки приключенията на героите си с описание на научни чудеса, родени от собственото му въображение. Определят го като основоположник на жанра научна фантастика. Много от неговите фантазии се оказват пророчески. В романите, превърнали се в класика – „От Земята до Луната“ (1865), „Около Луната“ (1870), „Двадесет хиляди левги под водата“ (1870), „Тайнственият остров“ (1874), Жул Верн предсказва космическите пътешествия, подводниците, вертолетите, самолетите, изкуствените спътници, управляемите ракети с реактивни двигатели. Самият автор обаче, не обичал да го наричат предсказател на бъдещето. Романите му са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории, а в тях действието се разгръща чрез полета на въображението.

С името на този писател са публикувани над 70 романа и се смята, че е вторият най-издаван автор в света, след Агата Кристи. 

Когато не можем да летим с любимия ни балон над Белоградчик, книгите на Жул Верн могат да ни накарат да летим с балон, да се отправим на пътешествие до Луната, около Земята и под водата. А тези негови цитати могат да ни накарат да се погледнем философски на ситуацията в момента:

– „Разумните се приготвят отрано за най-лошото, за да не се разочароват след това.”;
– „Колкото по-малко удобства, толкова по-малко потребности, а колкото по-малко потребности, толкова по-щастлив човек.”;

– „Когато всички човешки средства са изчерпани, Провидението внезапно показва на хората нови пътища.”;

– „Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли!”

 

Източник: РБ „Гео Милев” – Монтана

Подобни статии