Начало История Дарение запази за поколенията архива на арх. Майер Аладжемов

Дарение запази за поколенията архива на арх. Майер Аладжемов

от Mariana Gomileva
2357 преглеждания

Арх. Майер Аладжемов | снимки: ДА-Видин

Държавният архив във Видин вече разполага с голяма част от архива на арх. Майер Аладжемов и сина му Соломон след последната покупка на писма, скици, оригинални рисунки и матрици, съобщиха от историческата институция. Покупката е направена благодарение на дарение от Асен Христов, изпълнителен директор на „Старком Холдинг“. 

„Различни са пътищата за придобиване на архивни фондове от личен произход в държавните архиви. Голяма част постъпват като дарения от фондообразувателите или от техни наследници, но не такава е съдбата на документалното наследство на видинския архитект Майер Аладжемов и на сина му сценограф и художник-постановчик в Студио „Бояна“ – Мони Аладжемов.“, разказват от ДА-Видин. 

Соломон (Мони) Аладжемов | снимка: ДА-Видин

Арх. Майер Аладжемов е автор на много забележителни частни и обществени сгради във Видин. Роден е през 1886 г. и завършва Кралското Баварско висше техническо училище в Мюнхен, Германия. Работи на частна практика и като градски инженер-архитект на Видин. Умира през 1972 г. Синът му Соломон е роден през 1922 г. и след като завършва архитектура в Политехническия институт в София, работи като художник и постановчик на игрални филми в студио „Бояна“. Умира през 2006 г. Майер Аладжемов има още един син – Емил, който живее в Израел. 

Архивът на Майер и Соломон е бил разпръснат поради незаинтересованост на наследниците. За събирането му се е наложило отделни части да се откупуват на антикварния пазар. Новото попълнение включва 112 писма между Майер и Мони Аладжемови от периода 1942 – 1955 г.; 1200 оригинални рисунки, скици, шаржове с молив, туш, акварел, около 100 бр. отпечатъци на тиражирана графика, 93 оригинални матрици за тиражирана графика. 

Миналата година са спасени и архивирани още документи на сем. Аладжемови, благодарение на дарения от Камарата на архитектите в България и Организацията на евреите в България „Шалом“. 

ДА-Видин не разполага с голям финансов ресурс и са се обърнали за дарение към Асен Христов, който е осигурил необходимата сума. Така е откупена трета част от архива на Майер и Мони Аладжемови, с която се осигурява цялост на фонда и запазване културното наследство на двамата забележителни представители на някога голямата еврейска общност във Видин. 

Подобни статии